Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Πολλαπλό μυέλωμα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

man-face-660

Πολλαπλό μυέλωμα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία

Νέα μελέτη δείχνει ότι η λεναλιδομίδη σε συνδυασμό δεξαμεθαζόνη βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα.

Τα ευρήματα νέας μελέτης δείχνουν πως η συνεχιζόμενη από του στόματος θεραπεία με λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνη (Rd) βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης και άλλους δείκτες αποτελεσματικότητας, σε σύγκριση με τη θεραπεία αναφοράς σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, προέρχονται από παγκόσμια μελέτης έγκρισης Φάσης ΙΙΙ, την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Μυέλωμα. Σε αυτήν λαμβάνουν μέρος τέσσερα ερευνητικά κέντρα του Καναδά.

«Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν σαφώς τη συνεχιζόμενη θεραπεία με λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνη ως μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μυέλωμα” αναφέρει ο Andrew Belch, ιατρός στο Ινστιτούτο Cross Cancer του Edmonton και Πρόεδρος του Myeloma Canada Scientific Advisory Board. «Επισημαίνουν επίσης την αξία των νέων, καλύτερα ανεκτών φαρμάκων που αναπτύσσονται κατά του μυελώματος».

Στον Καναδά, μία από τις εγκεκριμένες θεραπείες για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση, είναι η θεραπεία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με MPΤ, δηλαδή με συνδυασμό μελφαλάνης (αλκυλιωτικός παράγοντας) και πρεδνιζόνη (στεροειδές) και θαλιδομίδης. Παρόλα αυτά, η νέα κλινική μελέτη έδειξε πως η συνεχιζόμενη θεραπεία με Rd, από τη στιγμή της διάγνωσης έως ότου η θεραπεία παύσει να είναι αποτελεσματική, βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με το σχήμα MPT αλλά και σε σύγκριση με το Rd όταν αυτό διακόπτεται μετά από συγκεκριμένο αριθμό κύκλων.

«Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά μελετών που αποδεικνύουν τα οφέλη της συνεχούς χορήγησης λεναλιδομίδης σε συνδυασμό με χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνη σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών μεταξύ των οποίων είναι οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση καθώς και οι νεαρότεροι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση», αναφέρει ο Aldo Del Col, Συνιδρυτής και Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος του Myeloma Canada.

Συγκεκριμένα, η συνεχιζόμενη θεραπεία με Rd σχετίζεται σημαντική μείωση κατά 22% του κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με το σχήμα MPT. Ασθενείς υπό συνεχή θεραπεία με Rd παρατήρησαν επίσης μείωση του ποσοστού κινδύνου θνησιμότητας σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν Rd για περιορισμένο διάστημα 72 εβδομάδων. Η συνεχής χορήγηση Rd φαίνεται επίσης να υπερισχύει ως προς πολλούς άλλους δείκτες έκβασης πέραν της συνολικής επιβίωσης, όπως ο χρόνος επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, ο χρόνος έως την εξέλιξη της νόσου, το ποσοστό ολικής ανταπόκρισης και η διάρκεια ανταπόκρισης.

Σχετικά με το Πολλαπλό Μυέλωμα

Το Πολλαπλό Μυέλωμα, είναι ένας είναι ένας αντιμετωπίσιμος αλλά μη-ιάσιμος καρκίνος του αίματος. Ο καρκίνος ξεκινά να αναπτύσσεται στα πλασματοκύτταρα, που παράγονται στο μυελό των οστών. Στους ασθενείς με μυέλωμα, τα μη-φυσιολογικά πλασματοκύτταρα που ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και ξεπερνούν σε αριθμό το φυσιολογικό αριθμό των πλασματοκυττάρων. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με κόπωση, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και έντονο άλγος ως αποτέλεσμα καταγμάτων των οστών. Η νόσος επηρεάζει την ισορροπία των ανόργανων στοιχείων του οργανισμού και εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των οργάνων (π.χ. νεφρά) και του νευρικού συστήματος. Στον Καναδά, περίπου 2.300 άτομα διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα κάθε χρόνο και 1.350 ετησίως καταλήγουν λόγω της ασθένειας.

 

iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@