Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιές είναι οι καλύτερες τροφές για τη ζέστη;

Ποιές είναι οι καλύτερες τροφές για τη ζέστη;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιές είναι οι καλύτερες τροφές για τη  ζέστη;

Μάθετε πώς θα πρέπει να τρώμε για να ζεσταινόμαστε λιγότερο, και ποιες τροφές βοηθούν για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη του καλοκαιριού και πιθανή αφυδάτωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το καλοκαίρι επιβάλλουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των στην υγεία μας (π.χ. θερμοπληξία, μυϊκές κράμπες, εξάντληση).

Σημαντική παράμετρος στην προσαρμογή του οργανισμού στη ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί και η διατροφή. Πρώτα από όλα, δεδομένου ότι η αποβολή θερμότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται μέσω της εφίδρωσης, η επαρκής πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια καθημερινά) κατά τις ζεστές μέρες κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αναπληρωθούν τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, μιας και τότε ο οργανισμός σας έχει ήδη αφυδατωθεί. Κύριες ενδείξεις της αφυδάτωσης είναι η δυσφορία, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο σώμα και η εξάντληση.

Συγκεκριμένα, μία απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή και η αντοχή μας.

Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: «Με ποιον τρόπο μπορώ να ενυδατώσω ικανοποιητικά τον οργανισμό μου».  Η αλήθεια είναι ότι το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όλα τα ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, light αναψυκτικά) ή χωρίς (π.χ. γάλα, χυμοί)  συμβάλλουν  στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3-4 ποτηριών τσάι καλύπτουν το 1/3 των αναγκών του οργανισμού σε υγρά, σε αντίθεση με το κοινό μύθο που αναφέρει ότι το τσάι ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη είναι διουρητικά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

Επιπρόσθετα, το καλοκαίρι για να αναπληρώνονται οι απώλειες των υγρών, συνίστανται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι. Επιπρόσθετα, καλό είναι να καταναλώνουμε αλμυρά σνακ, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες που χάνονται δια μέσου του ιδρώτα.

Επιπλέον, οι μυϊκές κράμπες που παρατηρούνται τις ιδιαίτερα θερμές μέρες του καλοκαιριού, επιβάλουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο: ντομάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, σταφίδες, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα.

Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος (γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανιτά), μιας και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας κατά το  μεταβολισμό τους.

Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika