Newsitamea.gr
AMEA news

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας

Βαριά άρρωστοι, επί μήνες χωρίς ένα ευρώ!

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

«Ελπίζω» Μυτιλήνης για το ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν ευνοήθηκαν από τη ρύθμιση περί παράτασης συνταξιοδότησης.

Βάσει αυτής, τα άτομα που παρουσίαζαν προβλήματα αναπηρίας και στο παρελθόν είχαν πάρει γι’ αυτά ποσοστό άνω του 67% κι είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) περιμένοντας να περάσουν από επιτροπή για αρκετούς μήνες, μπορούσαν να παίρνουν το επίδομα για έξι μήνες επιπλέον αφού θα υπέβαλλαν σχετικό αίτημα.

Έτσι οι Λέσβιοι ασθενείς, μήνες τώρα και μέχρι να περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή, μένουν κυριολεκτικά χωρίς χρήματα για τα φάρμακά τους!

Εκτός από τα προβλήματα υγείας, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έρχονται αντιμέτωπα και με την κρατική αδιαφορία. Παρά το ότι πάσχουν από ένα νόσημα που δε θεραπεύεται και που στο παρελθόν βάσει νόμου τούς δινόταν γι’ αυτόν το λόγο ποσοστό αναπηρίας 67% – και κατ’ επέκταση δικαιούνταν τα σχετικά επιδόματα και τις συντάξεις -, σήμερα οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας βλέπουν να κόβονται ο ένας μετά τον άλλο από τις υγειονομικές επιτροπές.

Βέβαια, το τελευταίο συμβαίνει σε όλους όσοι τυχαίνει να εξετάζονται από τις επιτροπές τού ΚΕΠΑ, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να περάσουν από υγειονομική επιτροπή.

Αντιμετώπιση καθυστερήσεων
Ας σημειωθεί ότι προ μηνών η διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε παράταση για έξι μήνες της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους που περιμένουν να επανεξεταστούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνταν και συνεχίζουν να παρατηρούνται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ατόμων που είναι στο «περίμενε» σε όλη τη χώρα, φτάνει τις 60.000.

Με την παράταση, δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους έως ότου εξεταστούν από επιτροπή. Βέβαια, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση της επιτροπής είναι αρνητική, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Στο νησί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δόθηκαν στις 30 Ιουνίου χρήματα σε 48 άτομα με αναπηρίες από όλη τη Λέσβο. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας «Ελπίζω» Μυτιλήνης, Θεόδωρος Χάιδος.

Μάλιστα, τα μέλη του Συλλόγου διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς βλέπουν να εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή, που ισχύει έως τέλος Οκτωβρίου 2013.

Οξύνονται…
Τα προβλήματα υγείας οξύνονται λόγω της μη στήριξης από την Πολιτεία, μια και εκτός από το βασικό φάρμακο για την ασθένειά τους, οι πάσχοντες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το 25% των υπόλοιπων φαρμάκων που τους χορηγούνται. Ο κ. Χάιδος είπε ότι τα έξοδα είναι αυξημένα και πως πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να νοιάζεται κανείς γι’ αυτά. Μάλιστα προσέθεσε ότι η γυναίκα του που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, διέκοψε τα φάρμακα που έπαιρνε για την οστεοπόρωση, γιατί δεν είχε χρήματα για να τα πληρώσει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύνταξή της είχε κοπεί από το Μάρτιο του 2012 και ο ίδιος φρόντισε να φτιάξει τα έγγραφα για να περάσει η σύζυγός του από επιτροπή. Αυτό έγινε ένα χρόνο αργότερα. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, αφού η επιτροπή δεν έδωσε τα απαραίτητα ποσοστά για το επίδομα. Ο κ. Χάιδος υπέβαλε ένσταση για να περάσει η σύζυγός του από δευτεροβάθμιο όργανο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ακόμα συγκεκριμένη απάντηση. Την ίδια στιγμή, είναι χωρίς το βοήθημα για περισσότερους από 18 μήνες και φυσικά δεν έτυχε ούτε της ειδικής ρύθμισης.

Όπως προσέθεσε ο κ. Χάιδος, δεν είναι μόνο η γυναίκα του, αλλά αρκετά άτομα με αναπηρίες σε όλο το νησί που αντιμετώπιζαν προβλήματα τα οποία σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της κρίσης και συνεχώς διογκώνονται.

 

www.emprosnet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea