Newsitamea.gr
AMEA news

Πάσχει από νεφρική νόσο σταδίου Β (πεταλοειδής νεφρός)- ποσοστό αναπηρίας 0%!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανάγκη στήριξης ατόμων με αναπηρία χωρίς επίδομα αναπηρίας

Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει, κάτω από τις επιταγές της τρόικα, σε ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό τις δομές του κοινωνικού κράτους. Οι περιστολές δαπανών που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια έχουν ως αποτέλεσμα να περικόπτονται και να περιστέλλονται συντάξεις και επιδόματα κάνοντας όλο και πιο αυστηρά τα κριτήρια που χρειάζεται να καλύπτουν ασθενείς με αναπηρία και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και αυτή της δεκαεξάχρονης Κ.Μ. (ΑΜΑ: 8254687, ΑΜ. ΚΕΠΑ: 95302).

Η Κ.Μ. πάσχει από νεφρική νόσο σταδίου Β (πεταλοειδής νεφρός), μονήρη όγκου του θυρεοειδούς και από υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή.

Μετά από κατάθεση δικαιολογητικών και εξέταση από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Νομού Μαγνησίας την 31/08/2011 της εγκρίθηκε πιστοποιητικό αναπηρίας εξήντα επτά (67%) για ένα χρόνο αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από μεικτή αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή, χρόνια αναιμία και μονήρη όγκο του θυρεοειδούς (αρ. πρωτ.: 2307). Να σημειωθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια λαμβάνει το επίδομα αναπηρία αφού της πιστοποιείται ποσοστό 67%.

Στις 27/04/2012 κατέθεσε εκ νέου το φάκελό της (αρ. πρωτ.: 601-20121582) στο ΚΕΠΑ του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Βόλου με αίτημα την ανανέωση του επιδόματος αναπηρίας το οποίο έληγε την 31/08/2012. Την 12/02/2013 επανεξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ η οποία της πιστοποίησε αναπηρία 55% (αρ. επιτροπής: 09905/2012/10196) αφού διέγνωσε υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή (με ποσοστό αναπηρίας 50%), βρογχικό άσθμα (με ποσοστό αναπηρίας 10%) και νεφρική νόσο δευτέρου σταδίου (με ποσοστό αναπηρίας 0%).

Αποτέλεσμα της παραπάνω γνωμάτευσης ήταν να μην της χορηγείται πλέον αναπηρικό επίδομα, γεγονός το οποίο αφενός έχει φέρει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η άνεργη μητέρα της, στην οποία οφείλονται ακόμη δεδουλευμένα από κοινωφελές πρόγραμμα, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες που έχουν να κάνουν είτε με φάρμακα ή με τρόφιμα.

Αφετέρου η δεκαεξάχρονη Κ.Μ. αρνείται πλέον οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Όπως αναφέρει και σε επιστολή που απέστειλε στον τοπικό τύπο, διερωτάται αν είναι «πράγματι καλά ή τελικά είναι και η ίδια ένα παιδί αναλώσιμο, θύμα της κρίσης και της τρόικα»;

 

Επειδή η Κοινωνική Ασφάλιση και η Πρόνοια δεν αποτελούν προνόμιο λίγων αλλά κοινωνικό αγαθό

Επειδή η περίπτωση της Κ.Μ. δεν είναι μοναδική, αλλά υπάρχουν πολλά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία περιμένουν για μήνες να εξεταστούν από τις ελάχιστες επιτροπές ΚΕΠΑ

Επειδή ο αριθμός αυτών των ανθρώπων που παίρνουν ή έπαιρνα αναπηρικό επίδομα και σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες μεγαλώνει.

Επειδή η φαρμακευτική αγωγή για άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ασθένειες έχει μεγάλο κόστος

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Τι μέτρα θα λάβει για να μην υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που αδίκως χάνουν το επίδομα αναπηρίας και για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες εξέτασης των ασθενών; Προτίθεται να προσλάβει επιπλέον ιατρικό προσωπικό;
  2. Τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη περίπτωση της δεκαεξάχρονης Κ.Μ.;
  3. Πως θα εξασφαλιστούν τα δαπανηρά φάρμακα και οι θεραπείες τέτοιων ασθενών που χάνουν μετά από χρόνια το αναπηρικό τους επίδομα;

Προς τον κ Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea