Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα: Θεραπεία με νέο φάρμακο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
36CAE73849EBBC51D8DA13C7EEC814FB
Η συνήθης θεραπεία που ακολουθείται για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη παυσίπονα σε συνδυασμό με ενέσεις κορτιζόνης.
Έπειτα από πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό για την Έρευνα της Αρθρίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειοκαι το Πανεπιστήμιο του Λιντς, διαπιστώθηκε ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μειώνει σημαντικά το οίδημα και τον πόνο και σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Παράλληλα, οι ασθενείς μπορούσαν να περπατούν χωρίς υποστηρικτικά βοηθήματα.
Η δραστική στην οποία βασίζεται το φάρμακο ονομάζεται μεθοτρεξάτη. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και στο πλαίσιο χημειοθεραπείας.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση και η μεθοτρεξάτη βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, περιορίζοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Περίπου οι μισοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν μεθοτρεξάτη για να μειώσουν την επίδραση των συμπτωμάτων της νόσου.
Από την άλλη, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, στην οποία ο χόνδρος της άρθρωσης σταδιακά καταστρέφεται. Και οι δύο παθήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή (με επακόλουθο πόνο, οίδημα και ακαμψία στην άρθρωση).
Η λογική στην οποία βασίστηκε η πιλοτική μελέτη ήταν ότι η μεθοτρεξάτη είναι αποτελεσματική ενάντια στη φλεγμονή κι έτσι μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή και για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ώστε να υπάρχει καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων. Από φαρμακευτικής πλευράς, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και ενέσεις κορτιζόνης. Και πάλι όμως πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν έντονο πόνο και δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
«Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να βρούμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου», δηλώνει ο καθηγητής Φίλιπ Κόναχαν από το Πανεπιστήμιο του Λιντς. Η πιλοτική μελέτη είχε στόχο να καταδείξει εάν η μεθοτρεξάτη θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 37% των 30 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση (40%) όσον αφορά τον πόνο. Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα, κάτι που δεν είχε αποσαφηνιστεί παλαιότερα.

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@