Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οι στατίνες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο

Οι στατίνες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι στατίνες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο

Οι στατίνες που συντελούν στη μείωση της χοληστερόλης ενδεχομένως να βελτιώνουν και την επιβίωση των πασχόντων από νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με ανασκόπηση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Οι στατίνες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενώ διάφορες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι είναι ικανές να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.

«Δεδομένου ότι ένας στους τέσσερις αμερικανούς άνω των 45 ετών παίρνει κάποια στατίνη και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες 50-70 ετών, αξίζει να μελετήσουμε κατά πόσο οι στατίνες προστατεύουν από τον καρκίνο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Σκοτ Εγκενερ, επίκουρος καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ο Δρ Εγκενερ και οι συνεργάτες του επανεξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 900 ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα το διάστημα 1995-2010. Μετά από παρακολούθηση των ασθενών κατά μέσο όρο για τέσσερα χρόνια, η χρήση των στατίνων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο προόδου του καρκίνου.

Σε διάστημα τριών ετών, το 10% των ασθενών που έπαιρναν στατίνες είχε αποβιώσει από καρκίνο των νεφρών, συγκριτικά με το 17% εκείνων που δεν είχαν πάρει ποτέ στατίνες.

Μετά την συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των στατίνων συσχετίζεται τόσο με βελτιωμένη συνολική επιβίωση όσο και με καλύτερη επιβίωση που σχετίζεται άμεσα με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου των νεφρών.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν κλινικές έρευνες που θα αποδείξουν τη θεραπευτική αξία των στατίνων και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και φυσικά των νεφρών.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika