Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μόνο από online φαρμακεία τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Μόνο από online φαρμακεία τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Μόνο από online φαρμακεία τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την εξ αποστάσεως πώληση σκευασμάτων.
Τροποποιήθηκε την Τετάρτη η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στο Διαδίκτυο. Ο υπουργός Υγείας κ.Αδωνις Γεωργιάδης ενσωμάτωσε στο πολυνομοσχέδιο την κοινή υπουργική απόφαση της 29ης Απριλίου με θέμα «Πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό».
Η απόφαση την οποία έχουν υπογράψει οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Μάριος Σαλμάς αναφέρει: «Απαγορεύεται η πώληση, εξ αποστάσεως, στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή ή που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Για τα λοιπά φάρμακα επιτρέπεται η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό μέσω των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, μόνο από νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία. Η έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της, θα καθορισθεί με νεότερη όμοια Υπουργική Απόφαση μετά την καθιέρωση και την εναρμόνιση της λειτουργίας του κοινού λογότυπου για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 85γ της Οδηγίας 2011/62/ΕΕ».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους προσεχείς δύο μήνες αναμένεται να δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και μέσω Διαδικτύου.
Ωστόσο, πολλοί φαρμακοποιοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς πιστεύουν ότι το άρθρο αυτό αποτελεί την κερκόπορτα για τη σταδιακή εισαγωγή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ. Στη σκέψη αυτή τους οδηγεί και το ΦΕΚ 1446 (άρθρο 11), το οποίο αναφέρει για τα ΜΗΣΥΦΑ ότι «η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή». Με άλλα λόγια, δίδεται η δυνατότητα εκπτώσεων στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντο,«τα φάρμακα είτε είναι ΜΗΣΥΦΑ είτε συνταγογραφούμενα έχουν παρενέργειες και πρέπει να δίδονται με οδηγίες από επιστήμονες, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ένα φάρμακο που χθες ήταν συνταγογραφούμενο και σήμερα δεν είναι, δεν αλλάζει μορφή. Εξακολουθεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Συνεπώς είναι υποκριτικό να συζητάμε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να διατίθενται ελεύθερα όταν πριν από λίγο καιρό συνταγογραφούνταν. Όλα αυτά γίνονται για εμπορικούς – κερδοσκοπικούς λόγους».
Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να μειωθεί στο 15% και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika