Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μπορεί η δουλειά να ασπρίσει τα μαλλιά σας;

Μπορεί η δουλειά να ασπρίσει τα μαλλιά σας;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορεί η δουλειά να ασπρίσει τα μαλλιά σας;

Αν φοβάστε μήπως κάποια μέρα ξυπνήσετε με άσπρα μαλλιά προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να ασπρίσει τα μαλλιά μας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που δίνουν το χρώμα των μαλλιών, καταστρέφονται όταν το σώμα μας εκτίθεται στις ορμόνες του στρες.

Και δυστυχώς για τους ασπρομάλληδες, τα κύτταρα αυτά δεν μπορούν να δημιουργηθούν ξανά, επομένως μάλλον θα πρέπει να εξοικειωθούν με το γεγονός ότι τα μαλλιά τους θα μείνουν για πάντα άσπρα.

Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία έδειξαν ξεκάθαρα πως το άγχος μπορεί να επιδράσει με εντυπωσιακό τρόπο στα μαλλιά μας γκριζάροντας τα.

Ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι όταν το ανθρώπινο σώμα τραυματίζεται, τα βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, η σκούρα χρωστική ουσία που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απομακρύνεται από τους θύλακες των τριχών που βρίσκονται στο δέρμα μας, για να βοηθήσει στον περιορισμό της βλάβης.

Στα πειράματα που έγιναν στα ποντίκια, φάνηκε ότι η ίδια μόνιμη απομάκρυνση του χρώματος εκδηλώθηκε, όταν τα ζώα είχαν εκτεθεί σε ορμόνες του στρες.

Οι περισσότεροι από μας εντοπίζουν τα πρώτα γκρίζα μαλλιά τους κοντά στην ηλικία των 25 ετών, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, από τα γονίδια μέχρι το αλκοόλ και το κάπνισμα, ότι πυροδοτούν αυτή τη διαδικασία.

Για την πρόωρη μετατροπή των μαλλιών σε γκρίζα, έχει επίσης ενοχοποιηθεί σε προηγούμενη έρευνα, η αδρεναλίνη.
Θα έχετε σίγουρα ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που τα μαλλιά τους έγιναν γκρι μέσα σε μια νύχτα έπειτα από πένθος ή κάποιο σοκ που υπέστησαν.

Ο Δρ Mayumi Ito από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πρόσφατης μελέτης, ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το άγχος θα μπορούσε να κάνει τη μελανίνη να απομακρυνθεί από το θύλακα της τρίχας που βρίσκεται στο δέρμα.

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να εικάσουμε πως το υπερβολικό άγχος μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την απομάκρυνση της μελανίνης σε μεγάλο βαθμό», είπε.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα: «Οι ορμόνες του στρες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μελάγχρωση του δέρματος (δηλ. γίνεται πιο σκούρο), αλλά παραδόξως πιστεύεται ότι από την άλλη προάγουν το γκριζάρισμα των μαλλιών».

«Τα αποτελέσματά μας μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στις ορμόνες του στρες και τα γκρίζα μαλλιά», συνέχισε.

Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν φάρμακα που να αποτρέπουν το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Πως θα αποφύγετε το στρες

  • Προσπαθήστε να καταπολεμήσετε το εργασιακό στρες ακολουθώντας τεχνικές χαλάρωσης και διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα.
  • Φτιάχνετε το πρόγραμμά σας από την προηγούμενη μέρα.
  • Προσπαθήσετε να κάνετε διαλείμματα όταν νιώθετε ιδιαίτερα στρεσσαρισμένοι από τη δουλειά σας.
  • Αποφύγετε να φέρνετε τη δουλειά στο σπίτι.
  • Προσπαθήστε να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιες φορές τη μαγική λέξη, «όχι», όταν η δουλειά που σας δίνουν να φέρετε σε πέρας ξεπερνάει τις δυνάμεις σας.
  • Αν δυσκολεύστε να καταπολεμήσετε το στρες μόνοι σας σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε ειδικό.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika