Newsitamea.gr
AMEA news

«Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων τα τέλη κυκλοφορίας ΑμΕΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

kdjgops

«Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων τα τέλη κυκλοφορίας ΑμΕΑ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες άτομα με διαπιστωμένη αναπηρία πάνω από 80%, οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους. Στην εκπνοή της χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας μοιάζουν να έχουν κάνει «μπαλάκι» τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή κατηγορία.

«Μέχρι φέτος λαμβάναμε από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) το κατάλληλο έγγραφο, που πιστοποιούσε την κατάσταση της υγείας μας και διευκρίνιζε ότι εμπίπτουμε στην εν λόγω διάταξη του νόμου», εξηγεί στην «Κ» ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ενωσης Νεφροπαθών και εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γρηγόρης Λεοντόπουλος.

«Ωστόσο, φέτος λόγω απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ η Επιτροπή αδυνατεί να μας χορηγήσει τα έγγραφα που χρειαζόμαστε» υπογραμμίζει ο κ. Λεοντόπουλος, «ενώ η ισχύς των παλιών μας πιστοποιητικών έχει εκπνεύσει από τον Νοέμβριο του 2013».

Τα δύο υπουργεία αναγνωρίζουν στους πάλαι ποτέ δικαιούχους ότι έχουν δίκιο, ωστόσο μέχρι και , 31 Δεκεμβρίου, δεν είχαν προτείνει κάποια εναλλακτική πρόταση για να ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό των αναπήρων από τα 200 ή 300 ευρώ που ισοδυναμούν με το κόστος των τελών κυκλοφορίας. «Είχαμε προσπαθήσει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση επικοινωνώντας άμεσα με τις εφορίες», διηγείται στην «Κ» ο κ. Λεοντόπουλος, «τα μέλη μας προσκόμιζαν τα παλαιά πιστοποιητικά μαζί με μία υπεύθυνη δήλωση, που βεβαίωνε ότι μόλις θα έχουν στα χέρια τους ανανεωμένη τη γνωμάτευση του ΚΑΠΕ θα την προσκομίζουν στις κατά τόπους ΔΟΥ».

Πολλά υποκαταστήματα εφοριών δέχθηκαν αυτή τη ρύθμιση, άλλα όχι. «Ορισμένοι έφοροι άλλαξαν στο μεταξύ γνώμη και τηλεφωνούν στα μέλη μας να επιστρέψουν τα ειδικά σήματα». Επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας έλαβε παράταση για όλους μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. «Μας ωθούν να τα πληρώσουμε» καταλήγει ο κ. Λεοντόπουλος.

Το ποτήρι για την ΕΣΑμεΑ ξεχειλίζει καθώς από το νέο έτος κόβεται το ΕΚΑΣ στα μέλη της κάτω των 65 ετών. Επιπλέον, η μακράς διαρκείας απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ έχει κυριολεκτικά δέσει τα χέρια σε πολλούς χρόνια ασθενείς, που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή. Χωρίς την ενδεδειγμένη συνταγογράφηση από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ οφείλουν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. «Εμείς οι νεφροπαθείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα, καθώς λαμβάνουμε τη συνταγογράφησή μας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή στα Κέντρα Μεταμόσχευσης», διευκρινίζει.

 

kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea