Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μικροσκοπικό λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστοκύτταρα, μία εναλλακτική πηγή οργάνων για μεταμόσχευση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανθρώπινο ήπαρ εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα

Μικροσκοπικό λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστοκύτταρα κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά σε εργαστήριο Ιάπωνες επιστήμονες.

Η ομάδα, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature, ελπίζει πως στο μέλλον θα υπάρξει μία εναλλακτική πηγή οργάνων για μεταμόσχευση, δεδομένης της έλλειψης δωρητών.

Κάποιοι ασθενείς έχουν ήδη κάνει μεταμόσχευση κύστης από τα δικά τους κύτταρα, αλλά η δημιουργία οργάνων όπως το ήπαρ και οι νεφροί είναι πολύ πιο δύσκολη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Takanori Takebe της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, κατάφεραν να αναπαράξουν πρόδρομα ηπατικά κύτταρα, όμοια με αυτά που συναντάμε στα έμβρυα, αναμειγνύοντας τρία είδη κυττάρων -δύο είδη βλαστοκυττάρων και υλικό από τον ομφάλιο λώρο. Οι επιστήμονες δουλεύουν με τις δύο κύριες μορφές βλαστοκυττάρων, τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που θεωρούνται και πιο «ηθικά», επειδή δεν προύποθέτουν την καταστροφή κάποιου εμβρύου για τη λήψη τους.

Τα κύτταρα αυτά άρχισαν να οργανώνονται και σχημάτισαν ένα ηπατικό εκκόλπωμα, το οποίο μεταμοσχεύθηκε σε ένα ποντίκι και άρχισε να μεταμορφώνεται σε ένα μικροσκοπικό αλλά πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, με όλα τα αιμοφόρα αγγεία του.

Η τεχνική μένει πλέον να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναπτύξουν και άλλα όργανα με την ίδια μέθοδο, όπως πάγκρεας, νεφρούς, ακόμα και πνεύμονες.

Αυτό που επιδιώκουν οι ερευνητές είναι να μπορούν να ενσωματώσουν τα νέα κύτταρα στο κατεστραμμένο όργανο και να αποκαθιστούν τη λειτουργία του, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται μεταμόσχευση νέου οργάνου.

Πηγή: BBC,http://www.imerisia.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika