Newsitamea.gr
AMEA news

Μετεκπαίδευση ξεναγών για τουρίστες με ειδικές ανάγκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μετεκπαίδευση ξεναγών για τουρίστες με ειδικές ανάγκες

Το πρόγραμμα T-GuIDE λειτουργεί με εννέα οργανισμούς, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Ε.Ε. “Leonardo Da Vinci”.

Η απόλαυση ενός ταξιδιού και του τουρισμού γενικότερα δεν είναι πάντοτε εύκολη για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και για τις οικογένειές τους. Απαντώντας σ’αυτήν την πρόκληση, η FEG, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών, και μία ομάδα εταίρων της στους τομείς του τουρισμού και των ΑΜΕΑ ξεκινάει μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα “Τ-GuIDE”, για να μετεκπαιδεύσει τους επίσημους πιστοποιημένους ξεναγούς σε δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να προσφέρουν σ’ αυτές τις ομάδες των τουριστών μια καλύτερη εμπειρία και κατανόηση των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων της Ευρώπης.

Η ηλεκτρονική μετεκπαίδευση θα προσφερθεί δωρεάν σε ξεναγούς και θα τους βοηθήσει να προσαρμόσουν την ξενάγησή τους στις ανάγκες των ομάδων αυτών. Το σχέδιο θα δοκιμαστεί με τη δημιουργία ενός πιλοτικού τουριστικού προγράμματος για επισκέπτες με μαθησιακές δυσκολίες και η συνολική εκπαίδευση θα προσφέρει ένα πλαίσιο για εξέταση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός ευρέως φάσματος ξεναγήσεων για επισκέπτες σε ευρωπαϊκές χώρες και θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους ξεναγούς και για την τουριστική αγορά.

Οργανισμοί ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειές τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των προγραμμάτων και των εργαλείων για επαγγελματίες, διασφαλίζοντας ότι η εν λόγω μετεκπαίδευση θα καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ομάδων επισκεπτών.

Πίσω από το πρόγραμμα “T-GuIDE” βρίσκεται μια ομάδα από εννέα οργανισμούς, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Ε.Ε. ”Leonardo Da Vinci”. Ο επικεφαλής εταίρος είναι το πολωνικό πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk, στο Lodz. 

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ξεναγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κα Έφη Καλαμπουκίδου αναφέρει: “Το πρόγραμμα T-GuIDE είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μας, τους πιστοποιημένους ξεναγούς ανά την Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες στις ξεναγήσεις σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας στην οποία έχουμε πιστοποιηθεί να ξεναγούμε. Είναι πάντοτε πρόκληση να δοκιμάζουμε κάτι νέο στο επάγγελμά μας ως ξεναγοί, να εξερευνούμε νέα πεδία εργασίας και καινοτομίας, αλλά και παράλληλα να εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του θεσπισμένου ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ15565:2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) για την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιη πως θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που θα αποδώσει καρπούς, αφού οι εταίροι που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογοι”.

 

http://www.sport-fm.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou