Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Μείωση της ταλαιπωρίας των αναπήρων.. νέο σχεδιασμό για τη βελτίωση των ΚΕ.Π.Α

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

kepa - amea

Σχεδιασμό για τη βελτίωση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών, χαρακτηριστικών των ΚΕ.Π.Α.

Οι στόχοι είναι :

  • Πρώτος: Το Μάρτιο του 2014 θα μηδενιστούν οι παλαιές εκκρεμείς αιτήσεις και έκτοτε κάθε αίτημα θα εξετάζεται εντός διμήνου.
  • Δεύτερος: Εξάλειψη των πολλαπλών διαδρομών για τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.
  • Τρίτος: Αντιμετώπιση των αδικιών με κριτήρια διαφανή και απόλυτα επιστημονικά. μμ)

Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και δράσεις που ξεκινήσαμε και προχωρούμε:

1. Ανθρώπινο δυναμικό

α) Ένταξη στο σύστημα επιπλέον γιατρών με κάλυψη των απαραίτητων ειδικοτήτων και στόχευση στις περιοχές με μεγάλη συσσώρευση αιτημάτων.

β) Άμεση ένταξη 156 Γιατρών (61 ψυχιάτρων, 43 νευρολόγων, 52 καρδιολόγων) που έχουν ήδη επιλεγεί και ενεργοποίηση του ν. 3863 για την ένταξη γιατρών του ΕΣΥ με νομοθετική διάταξη που καταθέτουμε άμεσα.

γ) Πολλαπλασιασμός των Επιτροπών Πιστοποίησης Αναπηρίας για τα νησιά.

δ) Ενίσχυση γραμματειακής υποστήριξης ΚΕ.Π.Α. μέσω της προκήρυξης διετούς απόσπασης και της ένταξης των εργαζομένων 8Κ και 9Κ στο ΙΚΑ. μμ)

2. Ολοκλήρωση Πληροφοριακού συστήματος ΚΕΠΑ μέσω της πρόσφατης έγκρισης του ΥΔΜΗΔ .

Πρώτο βήμα η Ηλεκτρονική παροχή της Γνωμάτευσης.
Από 11 Νοεμβρίου σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πρόνοια, Δήμους, Υπ. Οικονομικών κλπ. θα παρέχεται απ’ ευθείας ηλεκτρονικά η Γνωμάτευση των ΚΕ.Π.Α.

3. Τυποποίηση διαδικασίας υποβολής και εξέτασης του αιτήματος.

α) Θεσμοθέτηση της συμπλήρωσης από το θεράποντα ιατρό του αιτούντα του «Εισηγητικού Φακέλου Παροχών Αναπηρίας» για τον χαρακτηρισμό κάθε περιστατικού ανάλογα με την κύρια πάθησή του και τον έλεγχο των σχετικών ιατρικών στοιχείων και δικαιολογητικών, καταργούμενης της χρονοβόρας διαδικασίας του ιατρικού προελέγχου από ιατρούς των μονάδων υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (άρθρο 76 παρ.3 ν.4144/2013, ΦΕΚ 88 Α).

β) Ειδικά για τα Προνοιακά που αποτελούν το 60% των αιτημάτων. Τυποποιημένη αίτηση που κατατίθεται στο Δήμο και συνοδεύεται από τη λίστα του συνόλου των προγραμμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε ο εν δυνάμει δικαιούχος να αιτείται για συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα προγράμματα.
Πρότυπο Παραπεμπτικό, το οποίο θα συμπληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα αποστέλλουν, μαζί με την αίτηση και τον «Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας», στα ΚΕ.Π.Α.
4. Επανεξέταση και συμπλήρωση διατάξεων του Ενιαίου Κώδικα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπήρων (ΕΚΠΠΑ) ύστερα από την κρίση της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστούν τα διαπιστωμένα προβλήματα όπως αυτό των οροθετικών αλλά και αυτό, των νέων ή σπάνιων ασθενειών.

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και διαπιστώσεις προβλημάτων. Ακόμη και για νέες κατηγορίες αναπηρίας ή χρονίων παθήσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια ως μη αναστρέψιμες, όπως οι 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις που ήδη αποφασίσαμε. Θέλουμε όμως και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Συνολικές αλλά και για επιμέρους θέματα. Το υπουργείο αξιολογεί και αυτοαξιολογείται διαρκώς και παίρνει πρωτοβουλίες. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που ήδη σας ανέφερα μέχρι το Μάρτιο, πρέπει να προχωρήσουμε και σε συνολική, εξωτερική αξιολόγηση»

Με την πρώτη απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθορίζονται 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες θα χορηγείται πλέον Γνωμάτευση ΚΕΠΑ αορίστου διάρκειας.
Αυτό σημαίνει σημαντική αποσυμφόρηση αιτημάτων στις επιτροπές ως δραστική μείωση της ταλαιπωρίας των αναπήρων και των χρόνια πάσχοντων.

Με τη δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, Εργασίας και Οικονομικών λύνεται τα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους ανάπηρους και αφορά τη διαδικασία ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων χωρίς τέλος ταξινόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou