Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Λαρυγγίτιδα: Κάντε ησυχία να περάσει!

Λαρυγγίτιδα: Κάντε ησυχία να περάσει!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Λαρυγγίτιδα: Κάντε ησυχία να περάσει!

Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του λάρυγγα που προκαλείται από υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών, ερεθισμό ή μόλυνση. Είναι πιο συχνή στους καπνιστές και σε όσους πίνουν. Παρόλο που συνήθως περνάει χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

  • Βραχνάδα
  • Πόνος στο λαιμό ιδιαίτερα κατά την ομιλία
  • Σταδιακή απώλεια της φωνής

Η κατάλλη αντιμετώπιση

Η οξεία λαρυγγίτιδα που οφείλεται σε ίωση, συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς να απαιτεί κάποια θεραπεία. Οι παρακάτω συμβουλές ωστόσο μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:

Μέχρι να αναρρώσετε να αποφεύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Μην τρώτε επίσης καυτά ή παγωμένα φαγητά. Αποφεύγετε και τα πικάντικα φαγητά καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμό.

Καλό είναι επίσης να ξεκουράζετε τις φωνητικές σας χορδές αποφεύγοντας να μιλάτε πολύ. Η ξεκούραση των χορδών σας, όχι μόνο θα σας ανακουφίσει από τον πόνο, αλλά θα τις προφυλάξει και από ενδεχόμενη βλάβη. Όταν πρέπει να μιλήσετε αποφύγετε να μιλάτε πολύ δυνατά ή να ψιθυρίζετε.

Λαρυγγίτιδα: Κάντε ησυχία να περάσει!

Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση (να αποφεύγετε την καφεΐνη). Κρατάτε το λαιμό σας ενυδατωμένο. Το πιπίλισμα μιας καραμέλας μπορεί να σας βοηθήσει καθώς συμβάλει στην παραγωγή σάλιου. Μπορείτε ακόμη να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο. Αποφύγετε τα αποσυμφορητικά καθώς μπορεί να στεγνώσουν το λαιμό σας (εκτός αν σας τα έδωσε ο γιατρός).

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ξεκούραση καθώς θα πρέπει να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την ίωση.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό αν η βραχνάδα διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά: Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν, διότι η αιτία είναι συνήθως ιογενής. Αλλά εάν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό.

Κορτικοστεροειδή: Μερικές φορές, τα κορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των φωνητικών χορδών.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika