Newsitamea.gr
AMEA news

Κουτσουρεμένο το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

fqgvwsxvhf50bb3e9042812

Κουτσουρεμένο το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ άτομα με αναπηρία
Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ. στον κ. Αντ. Σαμαρά, Πρωθυπουργό της χώρας με θέμα: «Κουτσουρεμένο το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ αποκλείει από ολιγοήμερες θερινές διακοπές χιλιάδες άτομα με αναπηρία.Δώστε λύση τώρα»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο καταργηθείς Οργανισμός Εργατικής Εστίας υλοποιούσε επί χρόνια ένα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο αφορούσε ένα μεγάλο μέρος της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με αναπηρία (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων/προστατευόμενων μελών) είτε αυτοί ήταν εργαζόμενοι είτε συνταξιούχοι λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κάθε αναπηρίας.

Το πρόγραμμα αυτό μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ που το εφαρμόζει ¨κουτσουρεμένα¨ όχι μόνο στο επίπεδο των δικαιούχων αλλά και στο επίπεδο των παροχών που καλύπτει στους τελευταίους.

Ουσιαστικά το Πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ είναι ¨κακέκτυπο¨ του Προγράμματος του ΟΕΕ για τους δικαιούχους του, ενώ για τους συνταξιούχους γενικά και ειδικά για τους συνταξιούχους που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών ή και του γενικού πληθυσμού είναι πρόγραμμα αποκλεισμού.

Νομικό κενό επικαλείται ο ΟΑΕΔ για το γεγονός ότι το νέο Πρόγραμμα απευθύνεται ¨αναγκαστικά¨ σε εργαζόμενους με τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης και άνεργους που έχουν λάβει το έτος 2012 για τουλάχιστον 2 μήνες επίδομα ανεργίας και δεν δύναται να καλύψει χιλιάδες άλλους πρώην δικαιούχους.

Ουδείς από τους αρμόδιους σχεδιαστές του νέου Προγράμματος δεν έλαβε πρόνοια για τους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες όπως είναι τα άτομα με αναπηρία που ψευτοζούν με πενιχρές αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας ή συνταξιούχοι που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας των τελευταίων, παρόλο που οι δηλώσεις της κυβερνητικών στελεχών μετά την κατάργηση του ΟΕΕ μιλούσαν για πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΑΕΔ.

Τα προηγούμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του καταργηθέντος ΟΕΕ παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις τους εφαρμόζονταν εκτός από τους εργαζόμενους που κατέβαλλαν εισφορές στον οργανισμό, και για τους συνταξιούχους των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, ενώ για τα άτομα με αναπηρία εργαζόμενους και συνταξιούχους λαμβάνονταν ειδική πρόνοια, αφού η παροχή προβλέπονταν κάθε χρόνο χωρίς περιορισμό και η κάλυψη συνοδού εφόσον δικαιολογούνταν από τη βαρύτητα της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης θεωρούνταν αυτονόητη.
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. εκφράζοντας το αίτημα σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος απαιτεί να δοθεί λύση για την παροχή του κοινωνικού αγαθού των ολιγοήμερων διακοπών και στις κατηγορίες των πρώην δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού που έμειναν έξω από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έτους 2013-2014.

Αναμένουμε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea