Newsitamea.gr
AMEA news ΚΕΠΑ

Κινδυνεύουν με απόλυση οι εγκλωβισμένοι ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κινδυνεύουν με απόλυση οι εγκλωβισμένοι ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ

Η Ε.Σ.Α.μεΑ με δύο επιστολές της τον Αύγουστο ζήτησε διευκρινιστική εγκύκλιο, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας τα πρόσωπα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, όπως αυτά καθορίζονται με το ν. 4172/2013.

Εν συνεχεία των αντιδράσεων και πιέσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. η Γενική Διεύθυνση Επιλογής Προσωπικού εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία διευκρίνισε ζητήματα όπως το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000€ (π.χ. ποια πρόσωπα αφορά), τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πιστοποίησης της αναπηρίας για το μεσοδιάστημα από 1.1.2011 έως 1.9.2011 (διάστημα κατά το οποίο προετοιμάζονταν η λειτουργία του ΚΕΠΑ) κ.α.

Η νέα όμως εγκύκλιος, με αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10 της 16ης Αυγούστου δημιουργεί προβλήματα στους υπαλλήλους με αναπηρία, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν καταθέσει αίτηση στα ΚΕΠΑ (πρωτοεμφανιζόμενη αναπηρία ή λήξη ισχύος γνωμάτευσης) και ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη λίστα αναμονής για πολλούς μήνες που μπορούν να ξεπεράσουν και το ένα έτος.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Στην περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα και εξαιρείται αναδρομικά μετά την προσκόμιση του σχετικού δικαιολογητικού. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ που έχει εκδοθεί, από τις τέως υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, μεταξύ του χρονικού διαστήματος 1/1/2011 (ημερομηνία σύστασης των ΚΕΠΑ) και 1/9/2011(ημερομηνία κατάργησης των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο), το σχετικό πιστοποιητικό γίνεται δεκτό από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και ο υπάλληλος εξαιρείται από τη διαθεσιμότητα».

Πρώτα και κύρια ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ μπορεί να είναι και μεγαλύτερος του 8μήνου που καθορίζει το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το ενδεχόμενο αναμονής στα ΚΕΠΑ και πέραν του των 8 μηνών εγκυμονεί τον κίνδυνο απόλυσης. Εάν δηλαδή ο υπάλληλος αναμένει την πιστοποίηση της αναπηρίας του επί μακρό χρονικό διάστημα πέραν των 8 μηνών βάσει του νόμου θα απολυθεί. Η εγκύκλιος φυσικά δεν προβλέπει τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο απολυμένος εξεταστεί και πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%!!!!

Υπενθυμίζουμε ότι στην εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ /ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 27052/234-11-2012 Διεύθυνσης Επιλογής Προσωπικού του Υπουργείου δίνονταν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας ως εξής: ερώτημα : Τι θα ισχύσει με τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ με αναπηρία, για τους οποίους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α; Απάντηση: Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του νόμου, με την επιφύλαξη της μεταγενέστερης έκδοσης πιστοποιητικού, με το οποίο θα πιστοποιείται ποσοστό αναπηρίας κατώτερο αυτού που ορίζεται στο νόμο, οπότε καταλαμβάνονται αναδρομικά (σελίδα 15 της εγκυκλίου).

Για ποιο λόγο η Διεύθυνση επιλογής προσωπικού του Υπουργείου αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, δημιουργώντας εμφανώς τεράστια προβλήματα στους υπαλλήλους με αναπηρία όπως και στα πρόσωπα που φροντίζουν άτομα με αναπηρία;

Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται άτομα με αναπηρία και μάλιστα με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας, η οποία δεν έχει θέσει σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας. Η πολιτεία δεν καταδικάζει απλά σε μακρόχρονες λίστες αναμονής τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους αλλά αποποιούμενη τις ευθύνες της, τους στέλνει κατευθείαν στο «εκτελεστικό απόσπασμα» της απόλυσης, ενάντια και στη θέληση του νομοθέτη που έχει προβλέψει προστατευτικά μέτρα για την αναπηρία (ν. 4172/2013).

Ζητούμε να διορθωθεί το σημείο της νέας εγκυκλίου που αφορά στις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν έχουν πιστοποιητικό γνωμάτευσης ή έχει λήξει το πιστοποιητικό τους και είναι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα ζητούμε τη διόρθωση της προηγούμενης εγκυκλίου με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο στην οποία θα ορίζεται ότι:

«Στην περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), ο υπάλληλος εξαιρείται από τη ρύθμιση του νόμου, με την επιφύλαξη της μεταγενέστερης έκδοσης πιστοποιητικού, με το οποίο θα πιστοποιείται ποσοστό αναπηρίας κατώτερο αυτού που ορίζεται στο νόμο, οπότε καταλαμβάνονται αναδρομικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea