Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνο του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει ο ιός HPV

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Καρκίνο του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει ο ιός HPV
Το ένα τρίτο των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του λάρυγγα είναι μολυσμένοι από κάποιον τύπου του ιού HPV, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical OncologyΟ ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι γνωστό ότι μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων δια της στοματικής επαφής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγούν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV και ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής του θα μολυνθούν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τη λοίμωξη χωρίς επιπλοκές.

Ωστόσο, δύο στελέχη του HPV είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, πρόκειται για τους HPV-16 και HPV-18. Ο HPV-16 πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 80% των καρκίνων του πρωκτού και το 60% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν τη σχέση του HPV με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Μελέτησαν λοιπόν δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από άτομα που είχαν λάβει μέρος σε μεγάλη προοπτική μελέτη για τον τρόπο ζωής και τον καρκίνο και οι οποίοι ήταν υγιείς στην αρχή.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δώσει δείγματα αίματος όταν είχαν ενταχθεί στο δείγμα και έτσι οι επιστήμονες έλεγξαν για την παρουσία αντισωμάτων σε μια από τις βασικές πρωτεΐνες του HPV, την Ε6.

Η Ε6 εξουδετερώνει τμήμα του κυτταρικού συστήματος προστασίας που εμποδίζει τον καρκίνο από το να εκδηλωθεί. Η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει ότι ο HPV έχει ήδη καταλύσει την άμυνα και προκαλεί καρκινικές αλλαγές στα κύτταρα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων 135 ατόμων που τελικά εκδήλωσαν καρκίνο του λάρυγγα και 1.599 ατόμων χωρίς καρκίνο.

Το 35% των πασχόντων από καρκίνο του λάρυγγα είχε αντισώματα, συγκριτικά με το 1% της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο, οι ασθενείς αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο συγκριτικά με άτομα των οποίων η νόσος είχε άλλα αίτια, όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού.

Επίσης το 84% των ατόμων με αντισώματα εξακολουθούσε να είναι εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, συγκριτικά με το 58% αυτών χωρίς καρκίνο.

«Η μελέτη παρέχει κάποιες αποδείξεις ότι η λοίμωξη από τον HPV-16 μπορεί να είναι μείζονα αιτία καρκίνου του στοματοφάρυγγα», σημειώνει η Δρ Ρουθ Τράβις που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea