Newsitamea.gr
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΙ ΥΓΕΙΑ

Καινοτομία για τη συντήρηση των μοσχευμάτων-Ελπίδες για τις μεταμοσχεύσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

46FA742361C244BA3A9CA8550DC74A7D

Νέες μέθοδοι κρυοσυντήρης θα προλαμβάνουν την καταστροφή του ιστού – Ελπίδες για τις μεταμοσχεύσεις

Με γοργά βήματα προχωρούν οι επιστήμονες, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προς την τελειοποίηση της κρυοσυντήρησης, της μεθόδου μέσω της οποίας διατηρούνται τα μοσχεύματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που οι ίδιοι εξέδωσαν, κατάφεραν, έπειτα από μελέτη να βρουν τον τρόπο για να προστατεύσουν τον ιστό από το σχηματισμό πάγου, ο οποίος καταστρέφει τα όργανα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

Από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα προέρχονται οι επιστήμονες που προχώρησαν στην εν λόγω καινοτομική έρευνα, ενώ επισημαίνουν πως σύντομα θα μπορέσουν να εφαρμόζουν την κρυοσυντήρηση και σε μεγαλύτερα όργανα.

Συγκεκριμένα, η μέθοδος της κρυοσυντήρησης εφαρμόζεται μόνο σε μικρότερες ομάδες ιστού και κυττάρων, όπως τα μεμονωμένα κύτταρα και τα έμβρυα κι αυτό γιατί τα μεγαλύτερα όργανα, όπως οι πνεύμονες, περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να σχηματίζεται πάγος.

Αποτέλεσμα του πάγου είναι να μπλοκάρει αποτελεσματικά τις χημικές αντιδράσεις και την πρόκληση βλάβης στα όργανα, παρόλα αυτά οι κρύσταλλοί του καταστρέφουν τον ιστό.

«Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιστό στην αρχική του κατάσταση, θα έχουμε στη διάθεσή μας όσο χρόνο θέλουμε για να βρίσκουμε το κατάλληλο μόσχευμα και να το μεταφέρουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακόμη και όταν οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο δρ Jens Karlsson, ενισχύοντας την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να υπερπηδήσουν εμπόδια και θα τους οδηγήσει στη ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων κρυοσυντήρησης, που θα προλαμβάνουν την καταστροφή του ιστού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική έκθεση που οι επιστόμονες δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Biophysical Journal.

 

 

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea