Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Η χοληστερίνη «τροφοδοτεί τον καρκίνο του μαστού»

Η χοληστερίνη «τροφοδοτεί τον καρκίνο του μαστού»
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η χοληστερίνη «τροφοδοτεί τον καρκίνο του μαστού»

Ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης μπορεί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ εγείρει την πιθανότητα η λήψη στατινών (είναι τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερόλη) να προστατεύει από τον καρκίνο.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες μελέτες, καθώς είναι αντικρουόμενα τα έως τώρα ευρήματα για την προληπτική αξία των φαρμάκων στον καρκίνο του μαστού.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Υπολογίζεται ότι το 4% των καρκίνων στους άντρες και το 7% στις γυναίκες οφείλεται σε αυτήν.

Μεταξύ των καρκίνων που προκαλεί συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και οι καρκίνοι του οισοφάγου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, της χοληδόχου κύστεως, του νεφρού, του θυρεοειδούς και του ενδομητρίου (το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας).

Το περιττό σωματικό λίπος στους παχύσαρκους ανθρώπους πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγήορμονών, όπως τα οιστρογόνα, που τροφοδοτούν τους καρκίνους.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι με ανάλογο τρόπο δρα και ένα από τα υποπροϊόντα της χοληστερόλης.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.

Η χοληστερόλη διασπάται από τον οργανισμό στην ουσία 27HC, η οποία μιμείται τα οιστρογόνα και έχει τις ίδιες επιδράσεις με αυτά σε ορισμένους ιστούς.

Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά αύξανε τα επίπεδα της 27HC στο αίμα τους και οδηγούσε σε όγκους μεγέθους κατά 30% μεγαλύτερους απ’ ό,τι αντίστοιχοι όγκοι σε ποντίκια που τρέφονταν φυσιολογικά.

Οι όγκοι στα ζώα με την αυξημένη 27HC είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθούν.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν το εύρημά τους σε ιστικά δείγματα από καρκίνο του μαστού γυναικών. Τα δείγματα αναπτύσσονταν πιο γρήγορα όταν τα καρκινικά κύτταρα τροφοδοτούνταν με 27HC.

«Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία και την χοληστερόλη με τον κίνδυνο εμφάνισής του, αλλά έως τώρα δεν είχε αναγνωριστεί κάποιος μηχανισμός που να εξηγεί αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντόναλντ ΜακΝτόναλντ, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακολογίας & Βιολογίας του Καρκίνου στο Duke.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ένας μεταβολίτης της χοληστερόλης, και όχι η ίδια η χοληστερόλη, μιμείται τα οιστρογόνα και τροφοδοτεί ανεξάρτητα την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού».

Μένει τώρα να εξακριβωθεί εάν η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, κατ’ αρχήν με υγιεινή διατροφή και άσκηση που καταπολεμούν την παχυσαρκία, μπορεί να δράσει προληπτικά απέναντι στον ίδιο καρκίνο, πρόσθεσε.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika