Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφική αξία του ανανά!

Η διατροφική αξία του ανανά!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Η διατροφική αξία του ανανά!
Ανανάς ανήκει στα τροπικά φρούτα και μαζί με τις μπανάνες αποτελούν ίσως τα πιο δημοφιλή τροπικά φρούτα, τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι κάνει όμως τον ανανά τόσο ισχυρό διατροφικά φρούτο;
Η ίδια του η σύσταση. Αποτελείται από βιταμίνες (κυρίως βιταμίνηC), ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, αλλά και από ένζυμα που βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι ανήκει στα τρόφιμα εκείνα που βοηθούν στην επίτευξη, αλλά και στην διατήρηση του ιδανικού μας βάρους. Ο ανανάς έχει μικρή περιεκτικότητα νατρίου και χοληστερίνης. Παρακάτω παρατίθεται η χημική σύσταση του ανανά, όπως καταγράφεται από το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί μια από τις πιο έγκυρες πηγές διατροφικών δεδομένων στον κόσμο).

Χημική Σύνθεση Ανανά (ανά 100 γρ. τροφίμου):

Ενέργεια
49 kcal
Νερό
86 gr
Φυτικές ίνες
1,2 gr
Πρωτεΐνη
0,50 gr
Λιπίδια
0,20 gr
Ασβέστιο
7 mg
Φωσφόρος
7 mg
Σίδηρος
0,37 mg
Νάτριο
1 mg
Κάλιο
113 mgό
Μαγνήσιο
14 mg
Χαλκός
0,11 mg
Μαγγάνιο
1,65 mg
Σελήνιο
0,6 mcg
Γλυκόζη
1,7 gr
Φρουκτόζη
1,9 gr
Ολικά σάκχαρα
8 gr
Βιταμίνη C
15 mg
Βιταμίνη B6
0,09 mg
Βιταμίνη A
3 mcg
Βιταμίνη E
1 mg
Βιταμίνη K
0,7 mcg
Φολικό οξύ
11 mcg
Θειαμίνη
0,09 ug
Ριβοφλαβίνη
0,036 mg
Νιασίνη
0,42 mg
Παντοθενικό οξύ
0,16 mg
Τοκοφερόλη α
0,10 mg
Β-καροτένιο
31 mcg


Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ανανά 

Ένας άλλος λόγος που αυτό το φρούτο είναι τόσο δημοφιλές, είναι και το γεγονός, ότι αποδίδονται σε αυτό διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν, πως τα ιχνοστοιχεία από τα οποία αποτελείται ο ανανάς ασκούν προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Επίσης, πιστεύεται πως διαλύει τους θρόμβους και ασκεί προστασία στο κάρδιο-κυκλοφορικό σύστημα. Ακόμη, έχει διουρητικές ικανότητες και σε πολλούς λαούς χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών σκουληκιών, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει την χολή.

Σημαντικό είναι, και αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, ότι ο ανανάς αποτελείται από ένα μείγμα ενζύμων, γνωστό με την ονομασία «βρομελίνη». Η βρομελίνη μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η βρομελίνη βοηθά στην μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα. Επίσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας και επιταχύνει την επούλωση πληγών λόγω τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων. Η κατανάλωση του ανανά μετά από ένα γεύμα βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Σημείωση: «Ο πυρήνας του ανανά περιέχει διπλάσια ποσότητα βρωμελίνης απ’ ό,τι ο καρπός που συνήθως τρώμε», διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.

Πως να τον καταναλώσετε: Λιώστε τον πυρήνα και προσθέστε τον σε smoothies, σε σούπες ή σε βραστά κρέατα.

Σαββατιανού Πελαγία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

 

dietup.gr

proionta-tis-fisis.info

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika