Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Η γκολιμουμάμπη βελτιώνει τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η γκολιμουμάμπη βελτιώνει τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Βελτίωση κατά 20% τουλάχιστον, παρουσιάζει το 60% έως 85% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα μετά από πέντε χρόνια συνεχούς χορήγησης υποδόριας γκολιμουμάμπης (50 mg) μία φορά το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη ρευματολογία, EULAR (European League Against Rheumatism) που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για πενταετή αποτελέσματα από τρεις κλινικές μελέτες έγκρισης φάσης ΙΙΙ (μελέτες GO-FORWARD, GO-BEFORE και GO-AFTER) σε ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα που δεν είχαν λάβει προηγουμένως μεθοτρεξάτη, ή που είχαν αποτύχει σε τροποποιητικά της νόσου φάρμακα ή είχαν λάβει προηγουμένως κάποιον άλλον αντι-TNF παράγοντα.

Η γκολιμουμάμπη είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει και εξουδετερώνει τον παράγοντα anti-TNF-alpha, μια πρωτεΐνη που όταν παράγεται σε υπερβολικό βαθμό στο σώμα (εξαιτίας χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και καταστροφές στα κόκαλα, στις αρθρώσεις και στους ιστούς. Η γκολιμουμάμπη, η πρώτη anti-TNF-alpha θεραπεία (η οποία χορηγείται υποδόρια μία φορά το μήνα), έχει εγκριθεί για την θεραπεία της μέτριας ή βαριάς ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη, για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας.

«Αυτά τα ευρήματα, τα οποία προήλθαν από μελέτες πέντε χρόνων είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς παρέχουν στους ρευματολόγους νέα στοιχεία σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς που ζουν με μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο, όπως η ΡΑ», δήλωσε ο Τζόζεφ Σμολεν, καθηγητής και πρόεδρος, του τμήματος Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Βιέννης και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Η γκολιμουμάμπη συνεχίζει να είναι μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που ζουν με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα».

Επιπλέον, από τη διεθνή, προοπτική, ανοιχτή μελέτη, φάσης IV «GO-MORE», σε ενήλικους ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα προέκυψε ότι οι ενέσεις υποδόριας γκολιμουμάμπης (50 mg) που προστέθηκαν στη συμβατική θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα (μεθοτρεξάτη, λεφλουνομίδη) βελτίωσαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες κλινικής υγείας και τις δηλώσεις των ασθενών.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν 50 mg γκολιμουμάμπης μία φορά το μήνα για περίοδο έξι μηνών. Η κλινική αποτελεσματικότητα της αγωγής αξιολογήθηκε με βάση τον δείκτη ενεργότητας της νόσου.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που επήλθε μετά τη χορήγηση πρόσθετης θεραπείας γκολιμουμάμπης για έξι μήνες είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς, λόγω των κλινικών βελτιώσεων που αναδείχθηκαν από την επίτευξη ύφεσης στη δραστηριότητα της νόσου και τη μείωση της λειτουργικής ανικανότητας», δήλωσε ο Μπέρναρντ Κομπ, καθηγητής Ρευματολογίας, στο τμήμα Ρευματολογίας του Νοσοκομείου Lapeyronie, στο Μονπελιέ της Γαλλίας, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης GO-MORE. «Για τους ασθενείς με ΡΑ, αυτά τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για σημαντικές εξελίξεις στην θεραπεία αυτής της συχνά εξουθενωτικής ασθένειας».

Κατά τη διάρκεια του EULAR παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από μια πενταετή τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης III για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, σύμφωνα με την οποία οι μηνιαίες υποδόριες ενέσεις γκολιμουμάμπης προσέφεραν σταθερή βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα, την φυσική λειτουργικότητα και την κινητικότητα σε 254 από τους 326 (ποσοστό 72%) ασθενείς.

«Η σταθερή ανακούφιση των ασθενών που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της 5ετούς παρακολούθησης είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς», είπε ο Τζουργκεν Μπράουν, επικεφαλής ερευνητής στο κέντρο Ρευματολογίας Ruhrgebiet και καθηγητής Ρευματολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και ερευνητής της μελέτης. «Τα δεδομένα όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της μηνιαίας χορήγησης γκολιμουμάμπης, αλλά επίσης επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας της ουσίας, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες για την γκολιμουμάμπη και άλλες anti-TNF θεραπείες».

Τέλος, αντίστοιχα αποτελέσματα προέκυψαν και από τη μελέτη GO REVEAL που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωριασική αρθρίτιδα όπου φάνηκε ότι στα πέντε έτη παρακολούθησης περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς συνέχισαν να ανταποκρίνονται στα σημεία και συμπτώματα της αρθρίτιδας της ψωρίασης και ψωριασικής ονυχίας (σύμφωνα με τους δείκτες ACR, PAI75 και NAPSI αντίστοιχα) καθώς επίσης και από τα συμπτώματα της δακτυλίτιδας και της ενθεσίτιδας.

health.in.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea