Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας δεν είναι Αλτσχάιμερ!!!

Η απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας δεν είναι Αλτσχάιμερ!!!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας δεν είναι Αλτσχάιμερ!!!

Η απώλεια της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία είναι υπαρκτή και διαφορετική από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ δεν αποκλείεται να μπορεί να αντιστραφεί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξέτασαν τους εγκεφάλους νέων και ηλικιωμένων ανθρώπων που είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες, δίχως να έχουν ιστορικό νευρολογικών νοσημάτων.

Όπως ανακάλυψαν, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ιπποκάμπου οι εγκέφαλοι των ηλικιωμένων είχαν λιγότερη από μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται RbAp48 και κωδικοποιείται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που αποτελεί το κέντρο της μνήμης, ενώ το τμήμα του με την μειωμένη RbAp48 ονομάζεται οδοντωτή έλικα.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η οδοντωτή έλικα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην ηλικία, αλλά αντιθέτως είναι ανθεκτική στις βλάβες που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και έτσι δεν επηρεάζεται από αυτό παρά μόνον στα τελικά στάδιά του.

Για να εξακριβώσουν κατά πόσον η έλλειψη της RbAp48 επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν στη συνέχεια έρευνα σε ποντίκια, τα οποία καθώς μεγαλώνουν παρουσιάζουν σταδιακά απώλεια μνήμης όπως και οι άνθρωποι.

Όταν οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια για να παράγουν λιγότερηRbAp48, τα νεαρά ζώα έχαναν τον δρόμο τους όταν τα έβαζαν σε λαβυρίνθους και απέδιδαν χειρότερα σε τεστ μνήμης, σαν να είχαν γεράσει πριν την ώρα τους.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το εύρημα πως η μνήμη των νεαρών ζώων επανήλθε, όταν διεγέρθηκε η παραγωγή της RbAp48, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Τα ευρήματα αυτά «είναι τα πιο ισχυρά έως σήμερα που υποδηλώνουν ότι η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της μνήμης είναι κάτι διαφορετικό από τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ δρ Έρικ Καντέλ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Κολούμπια και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea