Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Η έναρξη της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να συσχετισθεί με τη συρρίκνωση του θαλάμου του εγκεφάλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να συσχετισθεί με τη συρρίκνωση του θαλάμου του εγκεφάλου

Η έναρξη της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να συσχετισθεί με τη συρρίκνωση του θαλάμου του εγκεφάλου

Η ατροφία μιας σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει νέο δείκτη για την πρόβλεψη της έναρξης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Αν είναι έτσι, αυτό θα αποτελέσει νέο όπλο στα υπάρχοντα κριτήρια, όπως η παρουσία κακώσεων του εγκεφάλου, για τη διάγνωση της νόσου.

Χρησιμοποιώντας ειδικές εικόνες μαγνητικής τομογραφίας (ενισχυμένη με σκιαγραφικό μαγνητική τομογραφία) επιστήμονες από 3 ηπείρους ανακάλυψαν ότι ο θάλαμος είχε ατροφήσει σε σχεδόν 43% των ασθενών που εμφάνισαν αρχικό νευρολογικό επεισόδιο που συχνά είναι προάγγελος της διάγνωσης.

Ο ερευνητής Dr. Robert Zivadinov, του University of Buffalo, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η σημαντική εμφάνιση των κακώσεων είναι μόνο μέρος της παθολογίας.

Τα ευρήματα σχετίζονται περισσότερο με την έναρξη κλινικών δοκιμών για χρήση του όγκου του θαλάμου ως νέου δείκτη για τον έλεγχο και την αγωγή και με το να αυξηθεί η επίγνωση μεταξύ των ερευνητών ότι η νόσος είναι περισσότερα από κακώσεις μόνο. Ο Zivadinov χρησιμοποίησε ειδική απεικονιστική μέθοδο για να αξιολογήσει περισσότερους από 200 ασθενείς που είχαν εμφανίσει αρχικό βραχύβιο νευρολογικό επεισόδιο. Περίπου το 85% όσων έχουν ένα από αυτά τα επεισόδια θα διαγνωστεί με την πάθηση εντός 2 ετών και η διάγνωση επίσης βασίζεται σε δεύτερη επίθεση και στον εντοπισμό νέων ή μεγαλύτερων κακώσεων με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Η έρευνα πραγματοποίησε επόμενες απεικονιστικές μεθόδους σε ασθενείς, στους 6 μήνες, στον ένα χρόνο και στα 2 χρόνια. Ανακάλυψε ότι μείωση του μεγέθους του θαλάμου συνδεόταν ανεξάρτητα με την ανάπτυξη κλινικά εντοπισμένης πολλαπλής σκλήρυνσης με αυξημένο όγκο σε άλλη περιοχή του εγκεφάλου, τις πλευρικές κοιλίες.

Ο Zivadinov, δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι η συρρίκνωση του θαλάμου θα μπορούσε να γίνει δείκτης για την πολλαπλή σκλήρυνση, επειδή μπορεί να εντοπιστεί σε πολύ αρχικό στάδιο.

Τι την προκαλεί και πώς συνδέεται με το θάλαμο θα πρέπει να διερευνηθεί, πρόσθεσε, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο θάλαμος επηρεάζεται βαθιά τόσο νωρίς που μας οδηγεί να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.

Ο Dr. Gary Birnbaum, της Minneapolis Clinic of Neurology, δήλωσε ότι πιστεύει πως η έρευνα υπογραμμίζει την έννοια ότι η πολλαπλή σκλήρυνση είναι συνδυασμός διαδικασίας φλεγμονής και εκφυλισμού. Ωστόσο, δήλωσε ότι η μέτρηση του μεγέθους του θαλάμου με ειδικές μαγνητικές τομογραφίες είναι πιο πολύπλοκη σε σχέση με αυτό που είναι πιθανό να γίνει με παραδοσιακές μαγνητικές. Δήλωσε ότι το νέο εύρημα χρειάζεται να επιβεβαιωθεί πριν γίνει χρήσιμο στην κλινική διάγνωση της νόσου.

Περιοδικό Γιατρεύω -metropolitan-hospital

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika