Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΙΔΕΙΑ

Η Παιδεία των ΑΜΕΑ:Στον “Καιάδα” οι μαθητές με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Παιδεία των ΑΜΕΑΣτον Καιάδα οι μαθητές με αναπηρία

Το metrogreece.gr αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Παιδεία των ΑΜΕΑ

Λύσεις,  στο χρόνιο πρόβλημα της «σωστής» μόρφωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τη  υγιή ένταξή στους στην ελληνική κοινωνία,  αναζητά  εδώ και 1,5 χρόνο το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων (Δ.Ε.Σ), το οποίο έχουν συστήσει  γονείς και εκπαιδευτικοί, συνεργαζόμενοι για πρώτη φορά όλοι μαζί σε έναν επίσημο φορέα.

Χώροι ακατάλληλοι για διδασκαλία και μάθηση, έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, προβλήματα στις μετακινήσεις, καθηγητές που σαπίζουν στα αζήτητα και μια ειδική αγωγή που εδώ και 50 χρόνια ακολουθεί τα  το ίδιο μοντέλο εκπαίδευσης και δεν επιτρέπει στα ΑΜΕΑ να προχωρήσουν στην δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν εδώ και τώρα οι αρμόδιοι-γονείς.

 Μεγάλα  εμπόδια,  είναι η τακτική του ελληνικού δημοσίου, οι αρμόδιοι φορείς,  τα υπουργεία παιδείας και οικονομικών που δεν εστιάζουν ποτέ στην λύση του προβλήματος, αλλά το διαιωνίζουν μεταφέροντας το από τον έναν υπουργό στον άλλον.

 

«Η ειδική αγωγή βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτο από όλα το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τα προβλήματα, ωστόσο τι κάνει για αυτά»; Διερωτάται μέσα από το metrogreece.gr,  ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ειδικών Σχολείων, Νέστορας Λαδάς.

 «Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης. Η μόρφωση, είναι μια δεδομένη κατάσταση 100%. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι γονείς αλλά και τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Παιδί με ειδικές ανάγκες δεν σημαίνει κάθομαι στο περιθώριο,  αλλά ζω και εγώ σαν φυσιολογικός άνθρωπος που έχω κερδίσει το δικαίωμα αυτό», αναφέρει!

Μαθήματα σε λεηλατημένο ΚΤΕΟ

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Τo metrogreece.gr αποκαλύπτει  ότι ακόμη μεγαλύτερα είναι τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν γονείς ,μαθητές και διδακτικό προσωπικό σχετικά με τα σχολικά κτίρια.  Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις  που αφορά κτηριακή ακαταλληλότητα είναι το ειδικό δημοτικό σχολείο Νέας Μάκρης και το ΕΕΕΕΚ Νέας Μάκρης που στεγάζονται στα κτίρια για το παιδί «Η Παμμακάριστος».

 

«Το κτίριο με βεβαίωση ακαταλληλότητας,  που μας ήρθε στις 25/4/2013, είναι επικίνδυνο για φιλοξενία και εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ψάχνουμε για μεταστέγαση σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο, για τα 170 παιδιά που δραστηριοποιούνται στις δομές μας εδώ και αρκετά χρόνια» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Σχολείου Νέας Μάκρης.

 

Η κ. Μπουσίου ωστόσο προτείνει την λύση. «Σε αναζήτηση κτιρίου που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή εντοπίσαμε ένα λεηλατημένο ΚΤΕΟ στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, που έχει χτιστεί εδώ και 11 χρόνια και είναι παρατημένο από το υπουργείο Ανάπτυξης (Πρώην Συγκοινωνιών).

Θα μπορούσε με την σωστή διαμόρφωση του χώρου και μικρές οικονομικές παρεμβάσεις να φιλοξενήσει τα παιδιά μας, αφού  αποτελεί ένα ακόμη κτίριο- φάντασμα της Ανατολικής Αττικής, που θυμίζει σε όλους τις αιτίες τις κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

 

«Η ειδική αγωγή μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα αρκεί να το θέλει η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία» υποστηρίζει η ερευνήτρια ειδικής αγωγής με σπουδές στην Αμερική, Μαρία Αγοραστού.

«Η ανανέωση και η αναγέννηση στο μοντέλο εκπαίδευσης είναι η καινοτόμα λύση που θα κάνει την διαφορά. Πρέπει να ξεφύγουμε από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις μιας ανύπαρκτης παιδείας.  Το καλύτερο μοντέλο σε αυτή την περίπτωση για την χώρα μας, είναι το RTI. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει γεννηθεί στην Αμερική και το εφάρμοσα μαζί με την ομάδα μου,  σε 10 δημόσια λύκεια για αρκετά χρόνια. Πρόκειται για την συνεργασία ειδικών και γενικών σχολείων και την κατάταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με τρία επίπεδα ανάγκης. Μικρό-μεσαίο-μεγάλο… οι σπουδές γίνονται κάτω από τον πλήρη έλεγχο μιας ειδικής ομάδας συνεργατών ( γυμναστών – κοινωνικών λειτουργών – ψυχολόγων) που παρακολουθούν το παιδί μέχρι την ηλικίας της επαγγελματικής κατάρτισης. Πρέπει τα  παιδιά αυτά να είναι μέλη της κοινωνίας και να νιώθουν προέκτασή της και όχι τα στιγματισμένα άτομα που δεν έχουν φωνή και δικαίωμα. Οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να δουν το θέμα στην πραγματική διάστασή του και όχι απλά να κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα γιατί κοιτούν κοντόφθαλμα… η ειδική αγωγή θέλει αλλαγή».

 

 Ειδικά δημοτικά σχολεία και ΕΕΕΕΚ

Τα ειδικά δημοτικά σχολεία, πανελλαδικά, για προβλήματα Νοητικής υστέρησης και αυτισμού είναι περίπου 145 και 82 τα ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης). Τα 38 από αυτά τα δημοτικά, βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 16 ειδικά δημοτικά σχολεία και 4 ΕΕΕΕΚ, όπου  ο μέσος όρος αριθμού μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  είναι 17-45  παιδιά ανά σχολειό, όταν ο νόμος προβλέπει  ότι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα πρέπει να είναι το πολύ 4 παιδιά.

Ο μαθητικός πληθυσμός, στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 2.700 παιδιά και αυξάνεται αν υπολογιστούν και οι ειδικές σχολές για τυφλούς, κωφούς ,βαρήκοους,  όπου υπάρχουν ειδικές μονάδες. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τελικά  μόνο τα 1.000 παιδιά. Ο υπόλοιπος μαθητικός πληθυσμός,  χάνεται και επιστρέφει στο σπίτι ή σε ιδρύματα.

 

Πολλά από αυτά τα ιδρύματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές για σωστή επιβίωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Είναι χτισμένα εδώ και αρκετά χρόνια με αίθουσες πολύ μικρές και χωρίς σωστό φωτισμό και εξαερισμό. Μερικά από αυτά κτίρια, είναι κατασκευασμένα από γυαλί και υπάρχει κίνδυνος σε κάποια κρίση κυρίως από αυτιστικό παιδί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Περιπτώσεις κτιρίων στην περιφέρεια κάνουν λόγο για τάξεις ΑΜΕΑ που πριν ήταν αίθουσες καφενείων και μπιλιαρδάδικου.  Ενώ αρκετοί διευθυντές ειδικών δημοτικών σχολείων απεκάλυψαν στο metrogreece.gr  ότι σε περίπτωση σεισμού  στο 60 % των σχολικών μονάδων δεν έχει γίνει έλεγχος στατικότητας για την αντισεισμική προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων.

* Οι φωτογραφίες είναι από το ΚΤΕΟ-ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙ

*Και τα έγγραφα είναι η έκθεση ακαταλληλότητας κτιρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika