Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εντός Μαΐου ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εντός του Μαΐου ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού

Όπως αναφέρει  η εφημερίδα imerisia μέσα στην επόμενη εβδομάδα -και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου- εκδίδεται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θεσμοθετεί τη διαδικασία καθορισμού, με νόμο κάθε χρόνο από το 2016 και μετά, του κατώτατου μισθού.

Και αυτό, καθώς έως τότε θα ισχύουν τα μειωμένα (επίσης με νόμο από τον Φεβρουάριο του 2012) κατά 22% έως 32% για τους νέους ηλικίας εως 25 ετών, κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων με τις προσαυξήσεις που αναλογούσαν λόγω συμπληρωμένης πολυετίας και με υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου μόνο από τις επιχειρήσεις – μέλη της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ μετά την υπογραφή της τελευταίας Σύμβασης με τη ΓΣΕΕ.

Το σχέδιο για το «Μηχανισμό» του νομοθετικά καθοριζόμενου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου «κλείδωσε» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα η οποία έδωσε και επίσημα, με την Εκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίμηνη παράταση προκειμένου να εξεταστεί και η τελευταία λεπτομέρεια (ο «Μηχανισμός» επρόκειτο να εκδοθεί τον Μάρτιο).

Διαβούλευση

Με βάση το νέο καθεστώς, τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου θα διαμορφώνονται ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και παράγοντες της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία, το επίπεδο φτώχειας κ.ά. Ο ελάχιστος νομοθετημένος μισθός θα είναι το «πατωμα» ασφαλείας για κάθε σύμβαση στην αγορά εργασίας (όπως ισχύει και σήμερα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou