Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εγκρίθηκε η ρανιβιζουμάμπη για τη θεραπεία της παθολογικής μυωπίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Εγκρίθηκε η ρανιβιζουμάμπη για τη θεραπεία της παθολογικής μυωπίας
Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε η δραστική ουσία ρανιβιζουμάμπη για τη θεραπεία της παθολογικής μυωπίας. Πρόκειται για την τέταρτη ένδειξη που λαμβάνει το ενέσιμο οφθαλμολογικό σκεύασμα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Η δραστική ουσία ρανιβιζουμάμπη είναι ένα τμήμα ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος που παράγεται από κύτταρα Escherichia coli μέσω τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA. Η ρανιβιζουμάμπη έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει μια ουσία που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας A (VEGF-A). Ο VEGF-A είναι μια πρωτεΐνη που συντελεί στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί διαρροή υγρού και αίματος. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνουν τη βλάβη στην ωχρά κηλίδα του ματιού. Η ρανιβιζουμάμπη, αναστέλλοντας αυτόν τον παράγοντα, περιορίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και ελέγχει τη διαρροή και τη διόγκωση.

Η ρανιβιζουμάμπη για πρώτη φορά πήρε έγκριση κυκλοφορίας το 2006 αρχικά για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της οπτικής εξασθένησης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας, στην συνέχεια της εξασθένησης της όρασης λόγω απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς και τώρα για την αντιμετώπιση της χοριοειδικής νεοαγγείωσης, λόγω παθολογικής μυωπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η ρανιβιζουμάμπη ανήκει στα φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους του Ν.3816/2010 και οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθεύονται κατόπιν συνταγογράφησης και έγκρισης από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα χωρίς συμμετοχή από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@