Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία κατά της τριχόπτωσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία κατά της τριχόπτωσης

Νέα δεδομένα στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας φέρνει το σκεύασμα CG210, καθώς μετά από τρίμηνη θεραπεία μειώνει την τριχόπτωση και αυξάνει τον αριθμό των νέων τριχών.Το CG210, που έχει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία (ενώ εκκρεμεί σχετική απόφαση και των αμερικανικών αρχών), αποτελείται από φυτικά εκχυλίσματα (κρεμμυδιού, λεμονιού, κακάο και γκουαρανά) και εφαρμόζεται τοπικά με ψεκασμό, δύο φορές την ημέρα. Είναι υποαλλεργικό, δεν περιέχει paraben και η μακροχρόνια εφαρμογή του θεωρείται ασφαλής, καθώς στις μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες και αντενδείξεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα με αφορμή την κυκλοφορία του σκευάσματος στην ελληνική αγορά και αφορούν τέσσερις συνολικά έρευνες (δύο στη Βραζιλία, μια στην Ιαπωνία και μια στη Γαλλία), οι βιοψίες στο τριχωτό της κεφαλής εθελοντών έδειξαν ότι η τοπική εφαρμογή του CG210 συνιστά νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση για την αποκατάσταση του φυσικού κύκλου ζωής της τρίχας και τη διέγερση της τριχοφυΐας, ενεργώντας σε τρεις βασικούς τομείς που σχετίζονται άμεσα με την υπερβολική τριχόπτωση:

  • Θετική ρύθμιση της ενδοκυτταρικής αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης (ομαλοποίηση διαδικασίας κυτταρικού θανάτου),
  • Σημαντική μείωση των μικροφλεγμονών στο τριχωτό της κεφαλής,
  • Αισθητή αύξηση της περιεκτικότητας σε κολλαγόνο, καθώς και αναδόμησή του.

Χάρη στις δράσεις του CG210 στα προαναφερόμενα τρία επίπεδα, βελτιώθηκε σημαντικά η διατήρηση και η ανάπτυξη της τριχοφυΐας όσων χρησιμοποίησαν το CG210, αφού στην αξιολόγηση με τη χρήση φωτοτριχογράμματος διαπιστώθηκε ότι:

  • Ο ρυθμός τριχόπτωσης επανήλθε σε κανονικά επίπεδα σε λιγότερο από 44 ημέρες (γρήγορη βελτίωση Αναγενούς/Τελογενούς αναλογίας στο 80% των εθελοντών),
  • 8.200 νέες αναγενείς τρίχες κατά μέσο όρο σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σε λιγότερο από 3 μήνες
  • Όταν τα ευεργετικά αποτελέσματα της φιναστερίδης έφθασαν στο ανώτατο επίπεδο, η διάμετρος των τριχών των εθελοντών (μακροχρόνιοι χρήστες φιναστερίδης 1mg) που έλαβαν CG210 παρουσίασε αύξηση 36,9%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Δ. Ρηγόπουλος, σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποσχόμενα. Το CG210 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άνδρες και γυναίκες σε περιστατικά εποχιακής τριχόπτωσης, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής, με φαρμακευτική αγωγή και στα μεσοδιαστήματα της φαρμακευτικής αγωγής. Πέρα από την ανδρογενετική αλωπεκία, αναμένουμε τα κλινικά αποτελέσματα για την πιο εκτεταμένη χρήση του CG210, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς σε χημειοθεραπεία.»

ανδρογενετική αλωπεκία, η κύρια αιτία απώλειας μαλλιών στους άνδρες, χαρακτηρίζεται από αραίωση ή και μόνιμη απώλεια τριχών μετωπιαίας, βρεγματικής περιοχής, κροταφικών η οποία ξεκινά στην εφηβεία, στην 2η ή στην 3η δεκαετία του ανδρός. Το 50% των ανδρών (καυκάσιας φυλής) στην ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ το ποσοστό στην ηλικία των 70 φτάνει στο 80%.

H ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται και στις γυναίκες στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής τους (πρώιμη) ή μετεμμηνοπαυσικά (όψιμη) αλλά είναι λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άνδρες. Στις ηλικίες 20-30 ετών το ποσοστό των γυναικών με ανδρογενετική αλωπεκία υπολογίζεται σε 6-12%, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών σε 40-55%.

Οι βασικές θεραπείες της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Τοπική θεραπεία: Μινοξιδίλη, CG210
  • Συστηματική θεραπεία: Φιναστερίδη, Δουταστερίδη, κ.ά.
  • Χειρουργική διόρθωση: Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων
  • Τεχνικές camouflage: Χρήση spray που βάφει το δέρμα του τριχωτού, χρήση spray που με ηλεκτροστατική προσκόλληση αυξάνουν το πάχος των τριχών, περούκες από συνθετική ή φυσική τρίχα.

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea