Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν επουλώνεται ο πρόσθιος χιαστός;

Γιατί δεν επουλώνεται ο πρόσθιος χιαστός;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί δεν επουλώνεται ο πρόσθιος χιαστός;

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο βασανίζει τους ασκούμενους περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλο οξύ τραυματισμό, διότι όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί, αλλά χρειάζεται και πολύν καιρό – εάν ποτέ γίνει εντελώς καλά.

Εως πρότινος οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι ρήξεις του αποθεραπεύονται τόσο δύσκολα, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ωστόσο μελέτες που προσφάτως ολοκληρώθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Νοσοκομείο του Ροντ Αϊλαντ, στην Προβένς, έδωσαν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο πρόσθιος χιαστός είναι σχεδόν ο μοναδικός σύνδεσμος που δεν επουλώνεται μόνος του – και παρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη θεραπεία του.

Το πρόβλημα με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, που διέρχεται διαγώνια από το γόνατο για να διατηρεί την άρθρωση σταθερή, είναι ότι πρόκειται για έναν μικροσκοπικό ιστό που καλείται να αντέξει τεράστιες δυνάμεις όταν «γυρίσει» απότομα το γόνατο ενός ασκούμενου στη διάρκεια της άθλησης ή σε μία πτώση.

Η αμερικανίδα σκιέρ Λίντσεϊ Βον υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στη διάρκεια ενός αγώνα πέρυσι τον χειμώνα και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης, προσπαθώντας να είναι έτοιμη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Οι άλλοι σύνδεσμοι του γόνατος, όπως ο έσω πλάγιος σύνδεσμος που συχνά υφίσταται ρήξη μαζί με τον πρόσθιο χιαστό, μπορούν αρκετά εύκολα να επουλωθούν με χειρουργική επέμβαση, με την οποία ο γιατρός ενώνει τις δύο κομμένες πλευρές.

Η επέμβαση αυτή, όμως, γενικώς δεν αποδίδει στην περίπτωση του πρόσθιου χιαστού. Ετσι, τις τελευταίες δεκαετίες οι χειρουργοί προτιμούσαν να αντικαθιστούν τον κομμένο πρόσθιο χιαστό με νέο, τον οποίο δημιουργούσαν είτε παίρνοντας ιστό από άλλα τμήματα του ποδιού του ασθενούς είτε λαμβάνοντας μοσχεύματα από πτωματικούς δότες.

Αυτού του είδους η επανορθωτική επέμβαση παρέχει στους ασθενείς ένα πλήρως λειτουργικό γόνατο, το οποίο όμως δεν είναι αυτό που κάποτε είχαν.

Επιπλέον, η πρώιμη εμφάνιση αρθρίτιδας είναι συνηθισμένη σε όσους υποβάλλονται σε επανορθωτική επέμβαση – και αυτό, λένε οι ερευνητές των δύο νοσοκομείων, επειδή όσο προσεκτικά κι αν τοποθετηθεί το μόσχευμα αλλάζει την αρχιτεκτονική του γόνατος, προκαλώντας μικρές αλλαγές στην στάση του σώματος και στην ισορροπία, οι οποίες τελικά φθείρουν τον αρθρικό χόνδρο.

Τα νέα ευρήματα

Το μεγάλο στοίχημα στην ορθοπεδική αθλητιατρική, επομένως, ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να επιδιορθωθεί ο ίδιος ο κομμένος πλάγιος χιαστός, έγραψαν προσφάτως στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» («AJSM»).

Πρώτα, όμως, έπρεπε να καταλάβουν γιατί αποτυγχάνουν οι εγχειρήσεις συρραφής του πρόσθιου χιαστού. Ετσι οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάρθα Μάρεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξέτασαν το μικροπεριβάλλον του γόνατος, διαπιστώνοντας ότι το υγρό που περιέχει η άρθρωση είναι γεμάτο με ένα ένζυμο που διαλύει τους θρόμβους του αίματος.

Αν και αυτό είναι καλό για την υγιή άρθρωση, είναι κακό σε περίπτωση τραυματισμού, διότι οι θρόμβοι του αίματος επιταχύνουν την επούλωση αφού «δημιουργούν μία “γέφυρα” ανάμεσα στις κομμένες άκρες ενός συνδέσμου, πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο νέος», εξηγεί η δρ Μάρεϊ.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, λ.χ., που δεν καλύπτεται από αρθρικό υγρό, δημιουργεί τέτοιους θρόμβους και επουλώνεται, ενώ ο πρόσθιος χιαστός όχι.

Τεχνητός θρόμβος

Στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους η δρ Μάρεϊ και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν τεχνητό θρόμβο που θα μπορούσε να προσκολληθεί στον κομμένο πρόσθιο χιαστό.

Οπως διαπίστωσαν, προσθέτοντας λίγο αίμα σε ένα μικροσκοπικό σφουγγάρι μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν θρόμβο ο οποίος, όταν καλυπτόταν από φυσικό κολλαγόνο, προστατευόταν από το αρθρικό υγρό.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει προς το παρόν τον τεχνητό θρόμβο τους σε χοίρους. Οπως γράφουν στην «AJSM», πήραν μερικούς χοίρους με χειρουργικώς προκληθείσα ρήξη πρόσθιου χιαστού και είτε τους άφησαν χωρίς θεραπεία είτε τους υπέβαλλαν σε επανορθωτική επέμβαση ή τους έκαναν θεραπεία με τον τεχνητό θρόμβο.

Εναν χρόνο αργότερα (αντιστοιχεί σε πέντε χρόνια για τους ανθρώπους, κατά τη δρα Μάρεϊ) τα γόνατα των ζώων που είχαν επιδιορθωθεί με τον θρόμβο ήταν εξίσου σταθερά με εκείνα στα οποία είχαν κάνει επανορθωτική επέμβαση αλλά, το σημαντικότερο, είχαν πολύ λιγότερες αρθριτικές βλάβες.

Οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να αρχίσουν δοκιμές της μεθόδου τους και σε ανθρώπους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea