Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βιταμίνες: όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 1343179828_ef9adf

Λιποδιαλυτές: είναι διαλυτές στο λίπος

Βιταμίνες: όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε!
ΒιταμίνηΑ (ρετινόλη)
  1. Πηγές: Συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, μαργαρίνη, τόνος, σαρδέλα, αυγά.
  2. Δράση: Συντελεί στο να διατηρούνται υγιή τα εξωτερικά στρώματα των ιστών, βοηθά στην καταπολέμηση των δερματικών νοσημάτων, στην όραση και έχει αντικαρκινική δράση.
  3. Ανεπάρκεια: Ανορεξία, καθυστέρηση ανάπτυξης, ευαισθησία στις μολύνσεις, νυχταλωπία, ξηροφθαλμία, κερατινοποίηση επιθηλιακών κυττάρων δέρματος.
  4. Υπερδοσολογία: πονοκέφαλος, εμετοί, τριχόπτωση, δερματικές παθήσεις.
Βιταμίνη D ή Χοληκαλσιφερόλη
  1. Πηγές: Ρέγκα, σαρδέλα, σολομός, βούτυρο, αυγό, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, μοσχαρίσιο κρέας. (Ήλιος!)
  2. Δράση: Μαζί με το ασβέστιο και τον φώσφορο είναι απαραίτητη για γερά οστά και δόντια.
  3. Ανεπάρκεια: Οστεοπόρωση, οστεομαλακία, ραχίτιδα σε παιδιά, μειωμένη εντερική απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
  4. Υπερδοσολογία: Υπερασβεστιαιμία, υπερφωσφαταιμία, πονοκέφαλοι, ναυτία, διάρροιες.
Βιταμίνη Ε ή Α-Τοκοφερόλη
  1. Πηγές: Φυτικά έλαια, ζωικά λίπη, αυγά, αλεύρι ολικής αλέσεως, κρέας, συκώτι.
  2. Δράση: αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, ενισχύει τη δράση της βιταμίνης Α.
  3. Ανεπάρκεια: Αιμολυτική αναιμία, ατονία μυών, εκφυλιστικές νευροπάθειες, παρεγκεφαλιδική αταξία. Συχνή σε: πρόωρα βρέφη, σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κυστική ίνωση, ηπατοχολικές διαταραχές).
  4. Υπερδοσολογία: Ανταγωνίζεται την αξιοποίηση της βιταμίνης Α και μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη πηκτικότητα του αίματος, υπέρταση, κεφαλαλγία και γαστρικές διαταραχές.
Βιταμίνη K ή Κινόνη
  1. Πηγές: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρόκος αυγού, φρούτα, δημητριακά.
  2. Δράση: Πήξη του αίματος.
  3. Ανεπάρκεια: Προβλήματα στην πηκτικότητα του αίματος, αιμορραγίες, αιμορροφιλία, συχνή σε: νεογέννητα, τραυματίες, νεφροπαθείς, μακροχρόνια αγωγή με αντιβιοτικά
  4. Υπερδοσολογία: δεν έχουν παρατηρηθεί αξιοσημείωτες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
 Υδατοδιαλυτές: είναι διαλυτές στο νερό.
Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη
  1. Πηγές: γάλα, συκώτι, δημητριακά, χοιρινό, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, πατάτες, αυγά, ντομάτα, φιστίκια.
  2. Δράση: βοηθάει το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  3. Ανεπάρκεια: Beri-beri (ανορεξία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, μειωμένη έκκριση HCl, κατάπτωση, απάθεια, ατονία καρδιακών μυών). Συχνή σε: αλκοολικούς (εγκεφαλοπάθεια Wernike)
  4. Υπερδοσολογία: είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις.
Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
  1. Πηγές: συκώτι, αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, γάλα, τυρί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά.
  2. Δράση: βοηθάει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.
  3. Ανεπάρκεια: Γλωσσίτιδα, χείλωση, πρήξιμο στοματικής κοιλότητας, δερματίτιδα, περιφερική νευροπάθεια.
  4. Συχνή σε: αλκοολικούς, καρκινοπαθείς, σε παθήσεις θυρεοειδούς.
Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη
  1. Πηγές: συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα.
  2. Δράση: βοηθάει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων.
  3. Ανεπάρκεια: Πελάγρα (δερματίτιδα, διάρροια, νευρολογικές διαταραχές, γλωσσίτιδα, ναυτία, εμετός, περιφερική νευρίτιδα)
  4. Υπερδοσολογία: τοξική σε μεγάλες δόσεις.
Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη
  1. Πηγές: συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, δημητριακά, λαχανικά, αυγά, ακατέργαστο ρύζι.
  2. Δράση: μεταβολισμός λιπών και πρωτεϊνών, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης.
  3. Ανεπάρκεια: Παιδιά: νευρολογικές διαταραχές. Ενήλικες: ατονία νευρικού/ μυϊκού, δυσκολία στο βάδισμα, αϋπνία, χείλωση, γλωσσίτιδα, στοματίτιδα, μικροκυτταρική αναιμία.
  4. Υπερδοσολογία: τοξική σε μεγάλες δόσεις.
Φυλλικό οξύ
  1. Πηγές: συκώτι, μανιτάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως σπανάκι, μπρόκολο), μοσχάρι, όσπρια, δημητριακά, μανιτάρια, αυγά.
  2. Δράση: σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθά σε νευρικές και αναπαραγωγικές διαταραχές.
  3. Ανεπάρκεια: Μεγαλοβλαστική αναιμία. Συχνή σε: υπέρ-ομοκυστεϊναιμία, καρκίνο, αλκοολισμό, φλεγμονώδεις εντεροπάθειες.
  4. Υπερδοσολογία: τοξικό σε μεγάλες δόσεις.
Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη
  1. Πηγές: συκώτι, γάλα, αυγά, ψάρι, τυρί, μοσχάρι, κοτόπουλο.
  2. Δράση: σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθάει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων.
  3. Ανεπάρκεια: Μεγαλοβλαστική αναιμία, διαταραχές νευρικού συστήματος, άσπρα χείλη, κάψιμο στη γλώσσα, αδύνατη μνήμη.
Παντοθενικό οξύ
  1. Πηγές: συκώτι, κρόκος αυγού, λαχανικά (μπρόκολο, μανιτάρια, αβοκάντο), γάλα, σολομός.
  2. Δράση: μεταβολισμός υδατανθράκων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων.
  3. Ανεπάρκεια: Κόπωση, ατονία, εμετός. Μόνο σε: σοβαρό υποσιτισμό.
Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ
  1. Πηγές: εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι), ντομάτες, κουνουπίδι, πατάτες, φράουλες, ρόδια, ακτινίδια.
  2. Δράση: βοηθάει στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων, έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, βοηθάει στην επούλωση των πληγών, επιταχύνει την ανάρρωση και ενισχύει το αμυντικό σύστημα.
  3. Ανεπάρκεια: σκορβούτο, υπνηλία, κόπωση, μάτωμα ούλων, ευπάθεια σε κρυολογήματα.
  4. Υπερδοσολογία: διάρροια, γαστρεντερικές και νεφρικές διαταραχές.
Πηγή: personaldiet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea