Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί χαρίζει συνέχεια τα πράγματά του

Όταν το παιδί χαρίζει συνέχεια τα πράγματά του
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν το παιδί χαρίζει συνέχεια τα πράγματά του

Η κόρη μας πηγαίνει στην 1η τάξη του δημοτικού και θέλει να χαρίζει συνέχεια τα παιχνίδια της στις φίλες της. Αναρωτιόμαστε αν πίσω από αυτήν την συμπεριφορά κρύβεται ένα πρόβλημα.

Η δοτικότητα και η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που χτίζονται από την παιδική ηλικία και έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Το ότι η κόρη σας χαρίζει τα πράγματά της ενδεχομένως σημαίνει ότι μέσα της νιώθει έντονα την ανάγκη για αποδοχή και προσπαθεί να την «εξαγοράσει» με δώρα.

Επειδή τα άλλα παιδιά ενισχύουν την συμπεριφορά της λόγω του εγγενούς οφέλους που εισπράττουν, η κόρη σας παγιδεύεται ολοένα και περισσότερο σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας – ανταλλαγής – ανακούφισης.

Αναρωτηθείτε αν το παιδί σας έχει πραγματικά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αν στο παρελθόν εσείς ως γονείς της παίρνατε δώρα ή της κάνατε χάρες όταν εκδήλωνε συναισθηματικές αδυναμίες ή δυσκολίες στην συμπεριφορά της. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί η συμπεριφορά της να είναι μιμητική.

Προσπαθήστε να της ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση επιβραβεύοντας τις προσπάθειές της στο διάβασμα, στα σπορ, πείτε της ότι είναι όμορφη, αγαπητή, έξυπνη και βοηθήστε την να αγαπήσει τον εαυτό της και την αυτονομία της.

Εξηγήστε της ότι αν δεν παίρνει δώρα στα άλλα παιδιά, θα καταλάβει ποιος την αγαπάει αληθινά. Η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή θα πρέπει η κόρης σας να μάθει να την αντιμετωπίζει χωρίς ψυχικό κόστος καθώς και να μην την κουκουλώνει.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou