Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί αρνείται να πιει το φάρμακο του!

Όταν το παιδί αρνείται να πιει το φάρμακο του!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν το παιδί αρνείται να πιει το φάρμακο του!

Καθώς το φθινόπωρο προχωρά και ο καιρός γίνεται όλο και πιο άστατος, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρώτες ιώσεις, στις οποίες πιο ευάλωτα είναι φυσικά τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Τι γίνεται, όμως, όταν ο μικρός σας ασθενής αρνείται πεισματικά να πιει το φάρμακο του;

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να ακολουθήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή και πολύ συχνά οι προσπάθειες των απελπισμένων γονιών καταλήγουν σε φωνές, κλάματα ή ακόμα και τιμωρίες. Όποιος έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τρίχρονο που αρνείται πεισματικά να ανοίξει το στόμα του ή που κάνει αμέσως εμετό, μόλις πιει το φάρμακο του, τότε γνωρίζει πολύ καλά για τι ακριβώς μιλάμε.

Επειδή, όμως, η υγεία του παιδιού είναι πάνω από όλα και προφανώς θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:

  • Με αποφασιστικό ύφος, αλλά χωρίς να φωνάζετε, εξηγείστε στο παιδί ότι πρέπει να πιει το φάρμακο, γιατί διαφορετικά δεν θα γίνει καλά.
  • Εστιάστε στις άμεσες συνέπειες της άρνησης του, π.χ. «αν δεν πιεις το φάρμακο σου, δεν θα γίνεις καλά και δεν θα μπορέσουμε να πάμε στον παιδότοπο».
  • Μην του λέτε ψέματα. Αν, για παράδειγμα, το φάρμακο είναι πικρό, μην του λέτε πόσο νόστιμο είναι. Αντίθετα, πείτε του ότι καταλαβαίνετε ότι είναι πικρό, αλλά είναι απαραίτητο, για να γίνει γρήγορα καλά. Μετά δώστε του λίγο νερό για να του αλλάξει η γεύση.
  • Δίνετε στο παιδί το φάρμακο και οι δύο γονείς εναλλάξ, για να μην νομίζει ότι μόνο η μαμά το αναγκάζει να πιει κάτι που δεν του αρέσει, ενώ ο μπαμπάς είναι με το μέρος του. Η υγεία του παιδιού είναι κοινή ευθύνη.
  • Συζητήστε με τον παιδίατρο σας, αν μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο σε διαφορετική μορφή ή με διαφορετική γεύση.
Τέλος, να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να τιμωρείτε το μικρό σας, αφού συνήθως κάτι τέτοιο δεν έχει αποτέλεσμα. Επίσης, μην απειλείτε το παιδί σας ότι θα του δώσετε κάποιο φάρμακο, αν δεν συμπεριφέρεται σωστά, γιατί έτσι ενισχύετε την απέχθεια και το φόβο του για αυτά.
mother.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou