Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Έκοψαν τη θεραπεία από δύο ασθενείς με ηπατίτιδα C!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έκοψαν τη θεραπεία από δύο ασθενείς με ηπατίτιδα C

Έκοψαν τη θεραπεία από δύο ασθενείς με ηπατίτιδα C!

Παρ’ ότι η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά επιπολασμού ηπατίτιδας C (περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού) και παρ’ ότι υπάρχουν τεράστια ποσοστά μη διάγνωσης (περίπου 8 στους 10 εξ αυτών δεν γνωρίζουν ότι νοσούν), η στάση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας παραμένει ανεπαρκής και σε πολλές περιπτώσεις εχθρική για τους ασθενείς.

Μόλις πρόσφατα η Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Αθηνών του ΕΟΠΥΥ έλαβε την παράλογη απόφαση να μην εγκρίνει τη συνέχιση της αγωγής σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 1, που χρησιμοποιούν τριπλό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής. Μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση και καταστρατηγεί τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας που ισχύουν σύμφωνα με την Επιτροπή Ιογενών Ηπατίτιδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και που ορίζουν ρητώς συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα θεραπείας, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Η εντελώς αυθαίρετη αυτή απόφαση, που υπακούει σε πανικόβλητη μικρο-λογιστική λογική (”κόψτε από όπου νομίζετε”) θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ασθενών αλλά και του υγειονομικού συστήματος, καθώς με τη μη ολοκλήρωση της θεραπείας ενέχονται οι κίνδυνοι: ιολογικής αντοχής στα φάρμακα, υποτροπής της νόσου, αύξησης της μεταδοτικότητας και παρουσίας των θανατηφόρων επιπλοκών (κίρρωση/καρκίνος του ήπατος) που, εκτός από τον ασθενή, επιβαρύνουν με τεράστια κόστη νοσηλείας και θεραπείας το ήδη παραπαίον σύστημα υγείας και ασφάλισης από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ηπατίτιδα C εξελίσσεται σε σοβαρό χρόνιο νόσημα περίπου στο 80% των ασθενών και χωρίς επιτυχημένη θεραπευτική αγωγή το 30-50% θα παρουσιάσει κίρρωση ήπατος, ενώ το 1-5% θα αναπτύξει και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα σε 20 έως 30 έτη. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις ασθενών με ιικό γονότυπο 1 ανταποκρίνονται σε ανεπαρκέστατα ποσοστά (μόλις 40-50%) με τα εγκεκριμένα στην Ελλάδα θεραπευτικά διπλά σχήματα (Πεγκυλιωμένη Ιντερφερόνη και Ριμπαβιρίνη).

Με τα διεθνώς εγκεκριμένα τριπλά σχήματα θεραπείας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα νέα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται περίπου στο 85%. Συνεπαγόμενα αποτρέπονται σε δραματικά ποσοστά η κίρρωση και ο καρκίνος και η επιβάρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών με βαρύτατες δαπανηρές νοσηλείες, ενώ ταυτόχρονα η μεταδοτικότητα της νόσου εξαλείφεται.

Στη χώρα μας, παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι αρμόδιοι φορείς από τους διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες ηπατολόγους, από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η κοστολόγηση και διάθεση των αναστολέων πρωτεάσης κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα και προκλητικά. Υπάρχει μόνο επιλεκτικά έγκριση των φαρμάκων αυτών από την ως άνω αναφερθείσα αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα με το σταγονόμετρο, μόνο για ιδιαίτερα επιβαρυμένους ασθενείς όπως οι κιρρωτικοί, ενώ διεθνώς πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα εγκρίνονται και για ασθενείς με μέτριες βλάβες του ήπατος στους οποίους η θεραπευτική ανταπόκριση είναι άριστη όσο αφορά την αναμενόμενη εκρίζωση της λοίμωξης.

Αυτή τη στιγμή η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ διακόπτει αυθαίρετα την αγωγή ακόμη και σε αυτούς τους λίγους πολύ επιβαρυμένους ασθενείς, στους οποίους η ίδια επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση των νέων φαρμάκων! Μια τακτική που στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας και μακροπρόθεσμης φαρμακο-οικονομικής πολιτικής και της οποίας οι εγκληματικές συνέπειες θα είναι βαρύτατες για ασθενείς και υγειονομικό ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν σταματήσει άμεσα…

Καταγγελία από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika