Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

«Όμηροι» των νέων μέτρων για τα φάρμακα διαβητικοί και θαλασσαιμικοί ασθενείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK



«Εγκλωβισμένοι» ανάμεσα στις  «μνημονιακές» αυξήσεις της συμμετοχής τους στα φάρμακα και την ανάγκη για τήρηση της θεραπείας τους
βρίσκονται οι Έλληνες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο.

Η λίστα των παθήσεων που λαμβάνουν θεραπείες με μηδενική συμμετοχή έχει συρρικνωθεί δραματικά και οι διαβητικοί και οι θαλασσαιμικοί ασθενείς αποτελούν πλέον ομάδες ασθενών που δέχονται μεγάλο πλήγμα.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καλούνται πλέον να πληρώνουν  συμμετοχή 25% στα φάρμακά τους, 100% στα αναλώσιμα υλικά της αποσιδήρωσης, το 15% στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των δαπανών μετακίνησης για τις μεταγγίσεις αίματος.

Ωστόσο, οι πάσχοντες αναγκάζονται να λαμβάνουν αρκετά φάρμακα και σκευάσματα για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις, ανοσολογικές και ορμονικές διαταραχές, τον υπογοναδισμό, τον διαβήτη, τον θυρεοειδή, την οστεοπόρωση, καρδιολογικά προβλήματα, και πολλά άλλα νοσήματα που προκαλεί η θαλασσαιμία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών  χρειάζονται όμως  φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη αρνητική λίστα του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στη λίστα που περιέχει σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς.

Το θέμα της επιβάρυνσης των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Κραυγή απόγνωσης και από τους διαβητικούς

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, πληρώνουν το 10% της ινσουλίνης ενώ η μηδενική συμμετοχή ισχύει μόνο για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1.

Επιπλέον, στα φάρμακα που χρειάζεται να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση διαφόρων επιπλοκών (χοληστερίνη, υπέρταση κλπ) καταβάλουν ποσοστό συμμετοχής 25%. Αναλόγως, καταβάλλουν συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα φάρμακα οι έγκυες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης.

Αλλά δεν είναι μόνο το κόστος της θεραπείας τους που απασχολεί τους διαβητικούς ασθενείς. Δυστυχώς, σε πολλές  περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα της απόκτησης των φαρμάκων, κατά την πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κυρία Αθανασία Καρούνου, εξαιτίας της διαρκούς απειλής που εκτοξεύουν τα ιδιωτικά φαρμακεία για «εμπάργκο» στα φάρμακα, αλλά και της έλλειψης ινσουλινών στα νοσοκομειακά φαρμακεία, που αφήνουν ακάλυπτους τους άπορους πάσχοντες από διαβήτη.

Με το μήνυμα «Μάθε για το Διαβήτη»,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης στο νομό Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία του μέλλοντος των πολιτών της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη στο site της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ 

http://www.glikos-planitis.gr/. 


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Άρπαξε τον σταυρό και την χτύπησε: Χαμός σε κηδεία πάνω από τον τάφο του νεκρού, ο αδερφός τσακώθηκε με τη νύφη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika