Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένα νέο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ενώ θετική γνωμοδότηση εξέδωσε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το νέο φάρμακο περιέχει την δραστική ουσία dimethyl fumarate και προορίζεται για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως αναφέρει η FDA στην ανακοίνωση της έγκρισης, η σκλήρυνση κατά πλάκας (αποκαλείται επίσης πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία ο οργανισμός από δυσλειτουργία επιτίθεται και καταστρέφει την προστατευτική ουσία (μυελίνη ουσία) που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να επιβραδύνεται ή και να σταματά τελείως η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολοίπου σώματος.

Οι περισσότεροι ασθενείς με τη νόσο παρουσιάζουν εναλλαγές περιόδων εξάρσεων με περιόδους υφέσεων της ασθενείας τους.

Η ασθένεια προσβάλλει τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι τους άνδρες, ενώ συχνά αρχίζει σε νεαρή ηλικία (20-40 ετών).

Δύο κλινικές μελέτες με το νέο φάρμακο έδειξαν πως όσοι το πήραν είχαν λιγότερες εξάρσεις απ’ ό,τι όσοι έπαιρναν μία ανενεργό ουσία, γράφει η FDA. Στις καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειές του, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και γαστρεντερικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την κυκλοφορία του ίδιου φαρμάκου στην Ευρώπη. Εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika