Newsitamea.gr
ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Τι κοινό έχει το σύνδρομο Down με το σύνδρομο του Εύθραυστου Χ;

sundromo down-sundromo evthrastou X
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

sundromo down-sundromo evthrastou X

Τι κοινό έχει το σύνδρομο Down με το σύνδρομο του Εύθραυστου Χ;

Η νοητική καθυστέρηση που οφείλεται στο σύνδρομο του Εύθραυστου Χ και του συνδρόμου Down περιλαμβάνει παρόμοια μοριακά μονοπάτια αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό The EMBO.

Τα δύο σύνδρομα μοιράζονται διαταραχές στα μοριακά γεγονότα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά κύτταρα αναπτύσσουν δενδριτικά αγκάθια , που είναι οι μικρές επεκτάσεις που βρίσκονται στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων και είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία στον εγκέφαλο.

«Αποδείξαμε  για πρώτη φορά ότι ορισμένες από τις πρωτεΐνες που μεταβάλλονται στο σύνδρομο του Εύθραυστου Χ και του συνδρόμου Down είναι κοινές μοριακές ωθήσεις της διανοητικής αναπηρίας και στα δυο σύνδρομα», δήλωσε ο Kyung – Tai Min , ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κορέα . «Συγκεκριμένα, οι δύο πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με έναν τρόπο που περιορίζει τον σχηματισμό των προεξοχών επί της επιφανείας των δενδριτών» Και πρόσθεσε : «Αυτές οι αποφύσεις των κυττάρων είναι απαραίτητες για το σχηματισμό των νέων επαφών με άλλα νευρικά κύτταρα και για την επιτυχή μετάδοση των νευρικών σημάτων. Όταν δεν καταφέρνουν να δημιουργηθούν, η μεταφορά των πληροφοριών εμποδίζεται και νοητική υστέρηση παίρνει τη σκυτάλη».

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τα δύο σύνδρομα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν και τα δύο σύνδρομα έχουν διαφορετική γενετική αιτία, μπορεί να υπάρξει μια κοινή θεραπευτική προσέγγιση.

 

Φώτης Παπαναστασίου ,Ειδικός Παιδαγωγός

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο down σπάει τα ταμπού, κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και δίνει ελπίδα για το μέλλον

Efi Nika

Έφηβη με σύνδρομο Down έκανε Χριστούγεννα με την οικογένεια της μετά από 98 ημέρες στο νοσοκομείο και με τη βοήθεια ενός σκύλου!

Βογιατζής Ηλίας