Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τα 10 απίστευτα οφέλη της μουσικής!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140826_53fcc6eb91615

Τα 10 απίστευτα οφέλη της μουσικής!!!

 

Η Alice Herz-Sommer, μια πιανίστρια που κατάφερε να γλιτώσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης και πέθανε σε ηλικία 110 ετών, υποστήριζε στις συνεντεύξεις που είχε δώσει ότι κατάφερε να επιζήσει του ολοκαυτώματος χάρη στη μουσική. Ήταν η αγάπη της για τη μουσική που τη βοήθησε να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της, αφού μπορούσε σε κάθε δυσκολία να ανακαλεί στη μνήμη της τα αγαπημένα της μουσικά κομμάτια και να παίρνει δύναμη. Οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν μαζί της και υποστηρίζουν ότι πράγματι η μουσική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική και πνευματική και σωματική μας υγεία. Και τώρα ας επιστρέψουμε στο παρόν: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η μουσική βοηθάει τα παιδιά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Με αφορμή αυτή τη μελέτη σκεφτήκαμε να ανακαλύψουμε και τα υπόλοιπα οφέλη που μπορεί να έχει η μουσική στην πνευματική και σωματική μας κατάσταση. Διαβάστε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει η μουσική για σας και μην ξεχάσετε να ανοίξετε το ραδιόφωνο με την πρώτη ευκαιρία.

Η μουσική βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα παιδιά που μαθαίνουν έναν νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος: να μάθουν ευκολότερα μια ξένη γλώσσα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί ένα μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nina Kraus από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, προτού καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, παρακολούθησε τις επιδόσεις παιδιών σε φτωχικές γειτονιές στο Σικάγο και στο Λος Άντζελες. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, όσα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής για πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία μείωση όσον αφορά στις επιδόσεις τους στο διάβασμα, μια αναμενόμενη εξέλιξη για τα περισσότερα παιδιά που προέρχονται από φτωχές γειτονιές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τους εγκεφάλους των παιδιών μέσω τομογραφίας και διαπίστωσαν ότι μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη μουσική, τα παιδιά φάνηκε να μπορούν να ξεχωρίζουν καλύτερα τον έναν ήχο από τον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε χώρο με πολύ φασαρία.

“Παρόλο οι μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, διαπιστώνουμε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει το νευρικό σύστημα των παιδιών και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μαθητή βοηθώντας τον να αντισταθμίσει αυτό το μαθησιακό κενό”, δήλωσε η Kraus.

Τα 10 απίστευτα οφέλη της μουσικής

Μουσική για πνευματική εγρήγορση

Η «ανεβαστική» μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των τεσσάρων εποχών του Βιβάλντι στον εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 14 νέοι εθελοντές που άκουσαν τα κοντσέρτα, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Από τα αποτελέσματα προέκυψε  ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να υπάρξουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του συγκεκριμένου κλασικού κομματιού πρέπει να προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση.
Τώρα στην περίπτωση που δεν σας αρέσει η κλασσική μουσική μην ανησυχείτε. Ευεργετικές επιδράσεις στην πνευματική και σωματική υγεία μας, έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής.

Η μουσική κάνει καλό και στη μνήμη

Σύμφωνα με άλλη, παλιότερη έρευνα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι. Οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι που άκουγαν δημοφιλή τραγούδια πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille, στη βόρεια Γαλλία.

Απρόσμενα οφέλη

Σύμφωνα με έρευνες η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ενώ παράλληλα συμβάλει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου. Ακόμη θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων τα οποία αποδίδονται στο άγχος (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ)   Ακόμη η μουσική μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Τα 10 σημαντικότερα οφέλη με μια ματιά

  1. Μας κάνει πνευματικά δραστήριους
  2. Βοηθάει στη συγκέντρωση
  3. Ενισχύει τη δημιουργικότητά
  4. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος
  5. Συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου
  6. Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης
  7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες
  8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας
  9. Βελτιώνει τη μνήμη
  10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

 

 

Πηγή: pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea