Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα κωφό άτομο, με 6 εύκολους τρόπους!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

eavesdropping

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα κωφό άτομο, με 6 εύκολους τρόπους!-ΦΩΤΟ

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι η ζωή εάν σου λείπει μια από τις 5 αισθήσεις; Όλες είναι τόσο βασικές και σημαντικές που συνήθως ούτε να το σκεπτόμαστε δε θέλουμε. Έχετε μπει όμως έστω στη διαδικασία να επικοινωνήσετε με ένα κωφό άτομο; Σας φαντάζει αδύνατο; Μήπως όμως τελικά υπάρχουν τρόποι για να μιλήσετε μαζί τους και είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποια μορφή απώλειας της ακοής. Είτε εκ γενετής είτε επίκτητη. Μπορεί να είναι στο οικογενειακό σας περιβάλλον, στη δουλειά ή ανάμεσα στους φίλους σας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στην επικοινωνία μαζί τους και το μόνο που χρειάζεται, είναι θέληση, για να σπάσει το φράγμα της απομόνωσης!

1. Ρωτήστε το κωφό άτομο πώς αυτός ή αυτή θα ήθελε να επικοινωνήσει. Χρησιμοποιήστε μολύβι και χαρτί για να επικοινωνήσετε, αν κανένας από εσάς δεν έχει οποιαδήποτε άλλη εκπαίδευση.

2. Επικοινωνήστε μαζί του δια στόματος και με διάφορες ακουστικές προσεγγίσεις. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του(στην περίπτωση που δεν είναι κάτοικος Ελλάδας ή δε γνωρίζει ελληνικά). Αρκετά από τα κωφά άτομα, εάν μιλάτε αργά και καθαρά, μπορούν να διαβάσουν τα χείλη σας. Άρα αν κατανοήσει ότι του είπατε, θα μπορεί να σας απαντήσει πιο εύκολα.

doctor_patient_signer

3. Εάν έχετε το ενδιαφέρον ή προσωπικούς λόγους, μπορείτε να εκπαιδευτείτε στη νοηματική γλώσσα. Υπάρχουν διάφορα κέντρα και σχολές που θα σας προτείνουν λύσεις για την εκπαίδευση σας. Μάλιστα μπορείτε να το σκεφτείτε και επαγγελματικά, καθώς οι μεταφραστές των κωφάλαλων είναι πολύ λίγοι και χρειάζονται πλέον σε συνέδρια, εκδηλώσεις, σχολεία, για εκπαιδευτικούς σκοπούς κ.α.

4. Επικοινωνήστε με ένα κωφό άτομο που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της Ολικής Επικοινωνίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη νοηματική γλώσσα , ανάγνωση λόγου και προφορικές δεξιότητες .

5. Η υποβοηθούμενη ομιλία( cued speech) μια μέθοδος ανάγνωσης ομιλίας που ενσωματώνει επίσης συνθήματα ή κινήσεις των χεριών, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ομιλίας .

screenshot-2014-07-25-11-57-59

6. Επικοινωνία μέσω τεχνολογικών συσκευών, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ κωφών και βαρήκοων σε όλο τον κόσμο. Ειδικά με τη χρήση του ιντερνέτ σε κινητά και τάμπλετ, τα τελευταία χρόνια ο τρόπος αυτός έχει βοηθήσει πολλά κωφά άτομα!

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika

«Ελπίζουμε σε θαύμα»: Εφιάλτης για 13χρονη, τυφλώθηκε από ένα λάθος που κάνουμε όλες με τις βαφές μαλλιών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou