Newsitamea.gr
AMEA news

Παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων λόγο ΚΕΠΑ

Παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων λόγο ΚΕΠΑ
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων λόγο ΚΕΠΑ

Παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων λόγο ΚΕΠΑ

Με το άρθρο 66 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας δίνεται παράταση στην καταβολή αναπηρικών συντάξεων για ένα εξάμηνο επειδή υπάρχει μεγάλη αναμονής ασφαλισμένων –κυρίως της περιφέρειας της χώρας- για εξέταση από τα ΚΕΠΑ , χωρίς υπαιτιότητά τους, και προκειμένου να παραταθεί η συνταξιοδότησή τους, μετά τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, Η παράταση της σύνταξης κρίνεται θεμιτό να γίνει το ίδιο ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχε λάβει στην αμέσως προηγούμενη κρίση ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ωστόσο, εάν μετά την κρίση των υγειονομικών επιτροπών, οι ασφαλισμένοι λάβουν χαμηλότερο ποσοστό αναπηρίας ή δεν λάβουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, οι τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται. Προτείνεται, τέλος, η διάταξη να έχει μεταβατική ισχύ, δεδομένου ότι με άλλες παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται (π.χ. σύμβαση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 400 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ), η λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ αναμένεται να εξομαλυνθεί εντός του 2013.

Ακολουθεί η διάταξη του νομοσχεδίου για την παράταση των αναπηρικών συντάξεων

Παράταση καταβολης αναπηρικών συντάξεων
Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Εάν μετά την γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ , κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31.10.2013.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika