Newsitamea.gr
SEX & ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Dorian, το σύνδρομο Down και η σεξουαλική ταυτότητα των Αμεα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


for_dorian_main_image

 Ο Dorian, το σύνδρομο Down και η σεξουαλική ταυτότητα των Αμεα

Με χαρά δέχτηκα τη πρόσκληση φίλου, ώστε να παρευρεθώ στο 8ο AthensOutviewFilmFestival, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη πόλη μας (μέχρι 25 Μαΐου). Ανάμεσα στις ταινίες μικρού μήκους, το ενδιαφέρον μου τράβηξε η ταινία: ForDorian. Είναι η ιστορία ενός αγοριού με σύνδρομο Down και του πατερά του, για το πώς ζουν αφότου τους εγκατέλειψε η μητέρα και σύζυγος.

Στην εφηβεία πλέον ο Dorian, ξεκινά να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα του και σοκαρισμένος ο πατέρας ανακαλύπτει με τη σειρά του, πως ο γιος που με τόση φροντίδα μεγαλώνει, είναι πιθανόν ομοφυλόφιλος. Οι σκηνές που εξελίσσονται μπορεί για αρκετές οικογένειες να φαντάζουν μακρινές, όμως για κάποιες άλλες είναι γεγονός. Έχοντας δουλέψει και συνεργαστεί 9 χρόνια με Άτομα με αναπηρία, σε φιλικό επίπεδο μου έχουν εκμυστηρευτεί τις δυσκολίες που συναντούν. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και της σεξουαλικής ταυτότητας, προσανατολισμού αλλά και της δυσκολίας να το εκφράσουν αυτό στους γονείς.

Η μεγάλη αγάπη και η φροντίδα που τρέφουν οι γονείς για τα ¨αδύναμα¨ μέλη της οικογένειας τους, ορισμένες φορές δεν αρκεί ώστε να τα πλησιάσουν τόσο και να γίνουν φίλοι τους. Να ακούσουν με ανοιχτό μυαλό τι απασχολεί τα παιδιά τους και να αποδεχτούν ότι ίσως λειτουργούν διαφορετικά, από αυτό που εκείνοι γνωρίζουν ως φυσιολογικό. Δε πρέπει η αναπηρία να λειτούργει ως τροχοπέδη, στην ελεύθερη σεξουαλική επιλογή των εφήβων που ήδη έχουν βγει έξω στη κοινωνία. Κάλο είναι να στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους και αν χρειαστούν βοήθεια από ειδικό, να τη ζητήσουν χωρίς φόβο.

Ένας έφηβος με αναπηρία έχει τις ίδιες(ίσως και μεγαλύτερες ανάγκες), από κάθε άλλο έφηβο. Ο εγκλεισμός στο σπίτι και η επιβολή για το τι θεωρείται σωστό ή λάθος, δεν είναι καν λύση, αλλά καταναγκασμός. Ελάτε κοντά στα παιδιά σας, ρωτήστε, μάθετε, ενημερωθείτε. Άλλωστε αν κάτι μένει στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι η αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους!

Υ.Γ. Εάν θέλετε να συζητήσουμε, αναπτύξουμε, ερευνήσουμε οποιοδήποτε παρόμοιο θέμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας δώσετε ιδέες ή να μοιραστείτε απορίες που έχετε.

Βογιατζής Ηλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξτε το στρες των Χριστουγέννων – Τι λένε οι ψυχολόγοι

Newsitamea@

Μια απίθανη ποντιακή συνταγή-Πατάτες- καρτοφλίν

newsitamea

Άνδρας έκανε πρόταση στη σύντροφό του και ύστερα στην αδερφή της που έχει Σύνδρομο Down και συγκινεί!!!-ΒΙΝΤΕ,ΦΩΤΟ

Newsitamea@