Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο καφές μπορεί να επιδεινώνει την ακράτεια στους άντρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ποσότητα της καφεΐνης που τυπικά υπάρχει σε δύο φλιτζάνια καφέ, μπορεί να επιδεινώνει την ακράτεια στους άντρες, σύμφωνα…

με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι άντρες που έπιναν την περισσότερη καφεΐνη είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ακράτεια απ’ όσες εκείνοι που έπιναν την λιγότερη.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ουρολογίας» (JOU), υποδηλώνει ότι η καφεϊνη πιθανώς ερεθίζει την ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να επιδεινώνει την ακράτεια.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο άρθρο τους, πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την καφεΐνη με την ακράτεια των γυναικών, αλλά λίγα είναι γνωστά για τον πιθανό ρόλο της σε αυτήν των ανδρών.
Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Ελέιν Μάρκλαντ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 3.960 άνδρες, ηλικίας 20 ετών και πάνω, το 12,9% εκ των οποίων είχαν κάποιου βαθμού ακράτεια – με το 4,4% να έχουν μέτρια έως σοβαρή.
Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση καφεΐνης και νερού, καθώς και την γενική πρόσληψη υγρών από τη διατροφή τους (από πηγές όπως χυμοί, αναψυκτικά, φρούτα, σούπες κ.τ.λ.).
Η μέση κατανάλωση καφεΐνης των εθελοντών ήταν 169 mg την ημέρα (το μέσο φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 125 mg καφεΐνης), οπότε οι ερευνητές εστίασαν την ανάλυσή τους στην πιθανή συσχέτιση της μέτριας έως σοβαρής ακράτειας με την κατανάλωση μετρίων (πάνω από 234 mg την ημέρα) και μεγάλων (πάνω από 392 mg την ημέρα) ποσοτήτων καφεΐνης.
Αφού έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία των ανδρών και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για ακράτεια (όπως το μέγεθος του προστάτη), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι άντρες έπιναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης (αντιστοιχούν σε σχεδόν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση) είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ακράτεια, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καφεΐνη.
Αντίστοιχα, όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (αντιστοιχούν σε περισσότερα από 3 περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής ακράτειας (ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 108%, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καφεΐνη).
Αντιθέτως, η κατανάλωση νερού και η συνολική πρόσληψη υγρών δεν συσχετίσθηκε με τον κίνδυνο μέτριας έως σοβαρής ακράτειας.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην θεωρία ότι η καφεΐνη επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ουροδόχο κύστη, επιδεινώνοντας στην καλύτερη περίπτωση την ακράτεια. Στην χειρότερη περίπτωση, λένε, την προκαλεί – αλλά το τι από τα δύο ισχύει πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Σε κάθε περίπτωση, οι άντρες με ακράτεια καλό είναι να τροποποιήσουν την πρόσληψη καφεΐνης, συνιστούν η δρ Μάρκλαντ και οι συνεργάτες της.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea