Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικά κύτταρα,σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση,εγκεφαλική παράλυση και άλλες παθήσεις της μυελίνης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κύτταρα του δέρματος μετατράπηκαν σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα

Υπεύθυνος: Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Case Western Reserve ανακάλυψαν μία τεχνική που μετατρέπει άμεσα τα δερματικά κύτταρα σε εγκεφαλικά κύτταρα, σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλική παράλυση και άλλες παθήσεις της μυελίνης.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη επιτρέπει την «κατά παραγγελία» παραγωγή κυττάρων που προκαλούν εμμυέλωση, τα οποία αποτελούν μία ζωτικής σημασίας ασπίδα μόνωσης, που προστατεύουν τους νευρώνες και επιτρέπουν τη μεταφορά εγκεφαλικών παλμών στο υπόλοιπο σώμα. Στα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) και άλλες σπάνιες γενετικές παθήσεις, όπως οι λευκοδυστροφίες, τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι κατεστραμμένα και δεν αντικαθίστανται.

Η νέα τεχνική περιλαμβάνει την άμεση μετατροπή ινοβλάστων – ένα δομικό κύτταρο που βρίσκεται σε αφθονία στο δέρμα και τα περισσότερα όργανα – σε ολιγοδενδροκύτταρα, κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την εμμυέλωση των νευρώνων στον εγκέφαλο.

«Πρόκειται για κυτταρική αλχημεία, αφού παίρνουμε ένα εύκολο και σε αφθονία κύτταρο και μετατρέπουμε εντελώς την ταυτότητά του ώστε να γίνει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο κύτταρο για θεραπεία,» εξηγεί ο Δρ. Paul Tesar, επίκουρος καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή Case Western Reserve και επικεφαλής της μελέτης.

Με μία διαδικασία, που ονομάζεται «κυτταρικός αναπρογραμματισμός», οι ερευνητές πείραξαν τα επίπεδα τριών φυσικών πρωτεϊνών ώστε οι ινοβλάστες να μετατραπούν σε προδρόμους ολιγοδενδροκυττάρων, γνωστοί και ως προγονικά ολιγοδεντροκύτταρα (OPCs) και κατάφεραν να δημιουργήσουν δισεκατομμύρια από αυτά. Το σημαντικότερο είναι πως τα προγονικά κύτταρα μπορούσαν να αναπαράγουν νέες επιστρώσεις μυελίνης γύρω από τα νεύρα, όταν μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια, ένα αποτέλεσμα που δίνει ελπίδες ότι κάποια στιγμή η τεχνική θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τη μυελίνη.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπορούσαν να πάρουν ολιγοδενδροκύτταρα και προγονικά ολιγοδενδροκύτταρα από τον εμβρυικό ιστό ή από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Οι τεχνικές αυτές ήταν πολύτιμες αλλά με περιορισμούς καθώς δεν ήταν δυνατή η γρήγορη παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών πηγών λειτουργικών ολιγοδενδροκυττάρων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Science Daily, στην αρχική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα ποντικιών. Το επόμενο κρίσιμο βήμα που έχουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να αποδείξουν κατά πόσο είναι εφικτή και ασφαλής η χρήση ανθρώπινων κυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες. Εάν στεφθεί με επιτυχία, η τεχνική θα μπορεί να καλύψει μία ευρεία γκάμα θεραπειών για παθήσεις της μυελίνης.

Πηγή: Science Daily (Πηγή φωτογραφίας: scientopia.org)

http://www.enet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea