Newsitamea.gr
AMEA news ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο: Μνημείο για τα 300.000 άτομα με αναπηρία που έπεσαν θύματα του Ναζισμού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

d8c427

Βίντεο: Μνημείο για τα 300.000 άτομα με αναπηρία που έπεσαν θύματα του Ναζισμού

 

Την περασμένη Τρίτη στις 2/9 εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο ένα γυάλινο μνημείο μήκους 24 μέτρων προς τιμήν των 300.000 ατόμων με σωματική ή διανοητική αναπηρία που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου Ράιχ.

Οι Ναζί εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 300.000 ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, είτε σε θαλάμους αερίων είτε με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα.

Υπό τη μουσική υπόκρουση ενός βιολοντσέλου, συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες και ο δήμαρχος Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια και λευκά τριαντάφυλλα μπροστά στο γυάλινο μνημείο. Η μεγάλη πέτρινη πλάκα του μνημείου στην Tiergartenstrasse 4 περιλαμβάνει φωτογραφίες δέκα θυμάτων.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, τόνισε στο λόγο του ότι “Οι δολοφονίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τους Ναζί είναι από τις πλέον απάνθρωπες ενέργειες στην ιστορία. Ήταν πλέον καιρός να αποκτήσουν το δικό τους μνημείο αυτά τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας”.

Η επιχείρηση εξόντωσης των ατόμων με αναπηρία ονομάστηκε «επιχείρηση Τ4» και θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγοι από τους γιατρούς που ενεπλάκησαν καταδικάστηκαν, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων δεν έλαβαν ποτέ καμία αποζημίωση. Στο σημείο που χτίστηκε το μνημείο μέχρι προσφάτως βρισκόταν μια στάση λεωφορείου, ενώ υπήρχε μόνο μια πλακέτα που πιστοποιούσε τα φρικτά εγκλήματα που σχεδιάστηκαν κι έλαβαν χώρα εκεί.

Το μνημείο βρίσκεται κοντά στα άλλα που δημιουργήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων και των Ρομά.

[youtube id=”eQ69whGXBAI” width=”620″ height=”360″]

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός

www.eidikospaidagogos.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou