Newsitamea.gr
AMEA news

Ανεμπόδιστη εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
28.11.2012 newsitamea 008



Ανεμπόδιστη εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία

Με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 1 «Κλίμακες φορολογίας – εκπτώσεις δαπανών – αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και της παρ. 4 του άρθρου 18 «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1798/88» του νέου φορολογικού νόμου «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις». 

Με τις ανωτέρω διατάξεις ζητείται από τα άτομα με αναπηρία να προσκομίσουν Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από τα ΚΕΠΑ σε περίπτωση που θέλουν να εκτελωνίσουν αναπηρικό αυτοκίνητο ή θέλουν να ισχύσει η επιπρόσθετη μείωση του ποσού του φόρου κατά 200 €. Ειδικά δε για τα άτομα με αναπηρία που θα θελήσουν από 1.1.2013 να παραλάβουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο από τα τελωνεία, η διάταξη αναφέρει ότι δεν θα γίνεται δεκτή γνωμάτευση άλλης υγειονομικής επιτροπής.

Ήδη όμως αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ βρίσκονται περίπου 60.000 άτομα με αναπηρία, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός αναμένει την εξέτασή/επανεξέτασή του για τη συνέχιση της χορήγησης της σύνταξης ή του αναπηρικού επιδόματος. 

Για αυτό το λόγο ζητείται να δοθεί οδηγία στους υπαλλήλους των εφοριών και των τελωνείων να δεχτούν τις γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών που λειτουργούσαν πριν την ημερομηνία ίδρυσης του ΚΕΠΑ (π.χ. ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, υγειονομικές επιτροπές νομαρχιακών επιτροπών) εφόσον αυτές οι γνωματεύσεις ισχύουν εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει η ισχύς τους.

Απαλλαγή από το τέλος ταξινομήσεως αναπηρικών αυτοκινήτων και από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων   ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea