Newsitamea.gr
AMEA news

Την εγκατάλειψη των ατόμων με αναπηρία καταγγέλει ο ΟΗΕ!!!

Την εγκατάλειψη των ατόμων με αναπηρία καταγγέλει ο ΟΗΕ!!!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Την εγκατάλειψη των ατόμων με αναπηρία καταγγέλει ο ΟΗΕ!!!
ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ ΓΙΑ «ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

Τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρίες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στο πλαίσιο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου στα Ηνωμένα Εθνη και ζήτησε για μια ακόμη φορά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, τη γνώση και την πληροφορία. Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία υπερασπίστηκε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο διάσημος τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ

Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, από τα 7,5 δισεκατομμύρια του πλανήτη, έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Το 80% από αυτούς ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

“Η αναπηρία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Σχεδόν όλοι, κάποια στιγμή της ζωής τους, θα πάσχουν από κάποια προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία”, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. “Ωστόσο, υπερβολικά πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες ζουν στη φτώχεια. Πάρα πολλοί υποφέρουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Πάρα πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τη φροντίδα υγείας, το κοινωνικό και νομικό σύστημα”, συνέχισε.

Ο γνωστός, τυφλός συνθέτης και τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ, ο οποίος φέρει τον τίτλο του “Αγγελιαφόρου της Ειρήνης” του ΟΗΕ, είπε ότι λιγότερο από το 5% των εντύπων παγκοσμίως διατίθενται και σε μορφή τέτοια που να μπορούν να τα διαβάσουν ή να τα ακούσουν οι τυφλοί.

“Προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στη γνώση και την πληροφορία”, τόνισε.

Διάφορα προγράμματα για τη στήριξη ανθρώπων με αναπηρίες έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ) που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015. Στους οκτώ στόχους περιλαμβάνονται ο περιορισμός της φτώχειας και η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Βενιζέλος: Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Στόχους της Χιλιετίας και τα Ατομα με Αναπηρία μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ισότιμη και δραστήρια συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Τόνισε την ανάγκη να γίνει ένα βήμα μπροστά ώστε να γεφυρωθούν τα «χάσματα» και να καταπολεμηθούν ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δίνει την ευκαιρία να υπογραμμισθεί και να ενισχυθεί η υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ αναπηρίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης, μέσω της προώθησης και ένταξης της αναπηρίας στον κεντρικό κορμό των αναπτυξιακών πολιτικών.

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση του 2006 για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο και εργάζεται για την εφαρμογή τους, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η ημερήσια διάταξη μετά το 2015 θέτει ως στόχο της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά την ανάπτυξη και τα άτομα με αναπηρία, την ενσωμάτωση και αντιμετώπισή τους όχι μόνο ως άτομα που επωφελούνται από την ανάπτυξη, αλλά και ως παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει πληροφοριακό οδηγό, καθώς και «Οδηγό ελέγχου της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές», σημειώνοντας το ρόλο και τους στόχους της κοινωνίας των πολιτών, των μη-κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των στόχων για μια περισσότερο ολοκληρωμένη αναπτυξιακή ατζέντα, στον πυρήνα της οποίας θα βρίσκονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

 

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou