Newsitamea.gr
AMEA news

Νέα μετεκπαίδευση των ξεναγών προς όφελος των τουριστών με αναπηρία!!!

Νέα μετεκπαίδευση των ξεναγών προς όφελος των τουριστών με αναπηρία!!!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα μετεκπαίδευση των ξεναγών προς όφελος των τουριστών με αναπηρία!!!

Η απόλαυση ενός ταξιδιού και του τουρισμού γενικότερα δεν είναι πάντοτε εύκολη για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και για τις οικογένειές τους. Απαντώντας σ’αυτήν την πρόκληση, η FEG, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών, και μία ομάδα εταίρων της στους τομείς του τουρισμού και των ΑΜΕΑ ξεκινάει μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα “Τ-GuIDE”, για να μετεκπαιδεύσει τους επίσημους πιστοποιημένους ξεναγούς σε δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να προσφέρουν σ’ αυτές τις ομάδες των τουριστών μια καλύτερη εμπειρία και κατανόηση των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων της Ευρώπης.

Η ηλεκτρονική μετεκπαίδευση θα προσφερθεί δωρεάν σε ξεναγούς και θα τους βοηθήσει να προσαρμόσουν την ξενάγησή τους στις ανάγκες των ομάδων αυτών. Το σχέδιο θα δοκιμαστεί με τη δημιουργία ενός πιλοτικού τουριστικού προγράμματος για επισκέπτες με μαθησιακές δυσκολίες και η συνολική εκπαίδευση θα προσφέρει ένα πλαίσιο για εξέταση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός ευρέως φάσματος ξεναγήσεων για επισκέπτες σε ευρωπαϊκές χώρες και θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους ξεναγούς και για την τουριστική αγορά.

Οργανισμοί ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειές τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των προγραμμάτων και των εργαλείων για επαγγελματίες, διασφαλίζοντας ότι η εν λόγω μετεκπαίδευση θα καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ομάδων επισκεπτών.

Πίσω από το πρόγραμμα “T-GuIDE” βρίσκεται μια ομάδα από εννέα οργανισμούς, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Ε.Ε. ”Leonardo Da Vinci”. Ο επικεφαλής εταίρος είναι το πολωνικό πανεπιστήμιο Społeczna Akademia Nauk, στο Lodz.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ξεναγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κα Έφη Καλαμπουκίδου αναφέρει: “Το πρόγραμμα T-GuIDE είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μας, τους πιστοποιημένους ξεναγούς ανά την Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες στις ξεναγήσεις σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας στην οποία έχουμε πιστοποιηθεί να ξεναγούμε. Είναι πάντοτε πρόκληση να δοκιμάζουμε κάτι νέο στο επάγγελμά μας ως ξεναγοί, να εξερευνούμε νέα πεδία εργασίας και καινοτομίας, αλλά και παράλληλα να εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του θεσπισμένου ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ15565:2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) για την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιη πως θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που θα αποδώσει καρπούς, αφού οι εταίροι που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογοι”.

Ο κ. Ivor Ambrose, διευθύνων σύμβουλος του ΕΝΑΤ, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για Προσβάσιμο Τουρισμό, ενός από τους εταίρους του προγράμματος T-GuIDE, σημειώνει: “Είμαστε μάρτυρες μιας νέας τάσης στον τουρισμό, με περισσότερη φροντίδα για τον «Τουρισμό για όλους», που έχει στόχο να μεταφέρει ασφαλείς, άνετες και απολαυστικές τουριστικές εμπειρίες σε όλη την τουριστική αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων και άλλων με ειδικές απαιτήσεις. Αναμένουμε ότι το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης T-Guide θα βελτιώσει τις επαγγελματικές δεξιότητες των ξεναγών και θα τους προσφέρει κατανόηση για τις ανάγκες αυτών των επισκεπτών, γεγονός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ποιότητα της τουριστικών υπηρεσιών στους προορισμούς στους οποίους οι ξεναγοί εργάζονται”.

Η κα Gunta Anca, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών ΑΜΕΑ της Λετονίας και εταίρος του προγράμματος, προσθέτει: “Στη Λετονία, μια χώρα που για πολλά χρόνια ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι πρόσφατα τα ΑΜΕΑ δεν θα έβλεπαν ούτε στο όνειρό τους την πιθανότητα να ταξιδέψουν. Η μοίρα τους ήταν να μένουν στο σπίτι και ίσως μερικές φορές να εργάζονται για να μπορούν να επιβιώσουν. Οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους –ούτε και ο τουρισμός– δεν υπήρχαν καν στη ζωή τους. Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει –δημιουργούνται ευκαιρίες για προσβάσιμο σε όλους τουρισμό– αλλά η χώρα μας ακόμη δεν έχει αρκετή γνώση ώστε να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε άτομα με διαφορετικές ειδικές ανάγκες. Αρκετά πράγματα έχουν γίνει για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε τουριστικά αξιοθέατα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για την πρόσβαση σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι που είμαστε εταίροι σ’αυτό το πρόγραμμα και ελπίζουμε ότι μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε νέες και ενδιαφέρουσες λύσεις για αυτές τις ομάδες ατόμων – ώστε να κάνουμε τα ταξίδια τους ενδιαφέροντα και ευκολότερα να τα κατανοήσουν”.

Η κα Carolin Gosch, της Lebenshilfe GUV στην Αυστρία, επίσης εταίρος προσθέτει: “Η Lebenshilfe GUV εργάζεται εδώ και χρόνια με σκοπό να στηρίξει άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή. Συμμετοχή σημαίνει για μας ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες θα μπορούν εξίσου να συμμετέχουν στη διασκέδαση, στη μάθηση και στον πολιτισμό. Από τη δική μας σκοπιά, το πρόγραμμα T-GuIDE είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο για τον τουριστικό τομέα και τους ξεναγούς, που θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και θα τα βοηθήσει να συμμετέχουν σ’ αυτό το ενδιαφέρον και συναρπαστικό κομμάτι της ζωής”. – See more at: http://traveldailynews.gr/news/article/55563#sthash.MNA7FUg2.dpuf

 

 

traveldailynews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou