Newsitamea.gr
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο αναπροσαρµογής και εξορθολογισµού της επιδοµατικής πολιτικής, που αφορά στην οικογένεια θεσπίστηκαν δύο νέα επιδόµατα:
1. το ενιαίο επίδοµα στήριξης τέκνων και
2. το ειδικό επίδοµα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Ειδικότερα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας θεσπίστηκε το ενιαίο επίδοµα στήριξης τέκνων, µε το οποίο αναµορφώθηκε το καθεστώς των προϋφιστάµενων, πολυάριθµων οικογενειακών επιδοµάτων, µε σκοπό τον εξορθολογισµό και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδοµα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί, µε εισοδηµατικά κριτήρια (βλ. Πίνακα 1 & 2).

Επιπλέον µε τη θέσπιση του ενιαίου επιδόµατος στήριξης τέκνων που σηµατοδοτεί την ενίσχυση κάθε οικογένειας από το πρώτο τέκνο, θεσπίζεται και το ειδικό επίδοµα που αποτελεί επιπρόσθετη παροχή προς τις οικογένειες που έχουν από τρία εξαρτώµενα τέκνα και άνω και οικογενειακό εισόδηµα µέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ µε προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήµατος για οικογένειες µε τέσσερα και άνω τέκνα. Το επίδοµα βάσει εισοδηµατικών κριτηρίων (βλ. Πίνακα 1 & 2) παρέχεται για τη στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας και ο εισοδηµατικός περιορισµός διασφαλίζει ότι η παροχή θα χορηγείται στις οικονοµικά ασθενέστερες οικογένειες.
Αναλυτικότερα, η αναθεώρηση και υιοθέτηση του καινούριου κανονιστικού πλαισίου περί των επιδοµάτων προέκυψαν βάσει µιας σειράς από διατάξεις που ξεκίνησαν από το τελευταίο δίµηνο του έτους 2012. Το ενιαίο επίδοµα στήριξης τέκνων καταβάλλεται στοχευµένα στα παιδιά που αντιµετωπίζουν µεγαλύτερη ανάγκη και για το λόγο αυτό θα υπολογίζεται βάσει κλιµακούµενου εισοδηµατικού κριτηρίου, στο πλαίσιο αφενός της ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονοµικά δικαιούχων και αφετέρου της προσαρµογής στην υφιστάµενη δηµοσιονοµική συγκυρία (newsitamea)(Νόµος 4093/2012 (Α΄222)).

Εν συνεχεία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονοµικών θεσπίστηκε το ειδικό επίδοµα ύψους 500 ευρώ για τη στήριξη του θεσµού της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας (Νόµος 4110/2013 (Α΄17)). Το ειδικό επίδοµα θεσπίστηκε ως επιπρόσθετη παροχή προς τις οικογένειες που έχουν από τρία εξαρτώµενα τέκνα και άνω και οικογενειακό εισόδηµα µέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ µε προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήµατος για οικογένειες µε τέσσερα και άνω τέκνα. Το επίδοµα παρέχεται για τη στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας και ο εισοδηµατικός περιορισµός διασφαλίζει ότι η παροχή θα χορηγείται στις οικονοµικά ασθενέστερες οικογένειες. Ειδικότερα, το επίδοµα [2] καταβάλλεται ανά οικογένεια, για όσο διάστηµα τα τέκνα νοούνται ως εξαρτώµενα και αντιστοιχεί σε πεντακόσια (500) ευρώ για κάθε τέκνο. Οι τρίτεκνες οικογένειες που δικαιούνται το επίδοµα πρέπει να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδηµα µέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις οικογένειες µε τέσσερα τέκνα και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για τις οικογένειες που έχουν άνω των τεσσάρων τέκνων (Νόµος 4141/2013 (Α΄18)).

Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση (Ε1) και αµέσως µετά το αντίστοιχο έντυπο λήψης του επιδόµατος (έντυπο Α21), το οποίο και θα λαµβάνεται κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων.
Όπως προαναφέρθηκε, ο τρόπος απόδοσης των επιδοµάτων προβλέπεται µε ηλεκτρονική υποβολή αίτησης του δικαιούχου µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος TaxisNet, µειώνοντας αφενός έτσι την γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ αφετέρου η καταγραφή των δεδοµένων µέσω του συστήµατος θα αποτελέσει πολύτιµο εργαλείο στατιστικής αποτύπωσης του αριθµού των οικογενειών που επιδοτούνται. Αρµόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγµατοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό θα παραχθεί επιστηµονική τεκµηρίωση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αλλά και τους φορείς άσκησης των πολιτικών του, καινοτόµες πολιτικές και µέτρα παρέµβασής στην αγορά εργασίας και στο χώρο της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, συµβάλλοντας ουσιαστικά στην Εθνική Προσπάθεια και στον κρίσιµο τοµέα της χάραξης Πολιτικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Τονίζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά των παραπάνω µεταρρυθµιστικών διατάξεων, επισηµαίνεται η σπουδαιότητα της ενίσχυσης του οικογενειακού θεσµού στην απόδοση του επιδόµατος από το πρώτο τέκνο. Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι στόχος, ήταν να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά:
• διαφάνειας,
• αντικειµενικότητας και µείωσης της γραφειοκρατικής διαδικασίας,
• δίκαιης µεταχείρισης των οικογενειών (βάσει και των εισοδηµατικών
κριτηρίων που έχουν τεθεί σε ισχύ).

 

Ενδεικτικός Πίνακας 1  ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ  ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΓΙΑ ∆ΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
Ενδεικτικός Πίνακας 1
ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΓΙΑ ∆ΥΟ ΓΟΝΕΙΣ

 

Ενδεικτικός Πίνακας 2  ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ  ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΜΟΝΟΓΟΝΕΑΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
Ενδεικτικός Πίνακας 2
ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΜΟΝΟΓΟΝΕΑΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίρνεις 2.400€ στο χέρι με 1 απλή αίτηση: Το άγνωστο επίδομα που δικαιούνται πολλοί αλλά το ξέρουν ελάχιστοι

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

«Τρέχει» το επίδομα με 600 ευρώ στο χέρι: Προλαβαίνεις την αίτηση, έχει μόνο 2 προϋποθέσεις – Ποιοι το παίρνουν

Efi Nika