Newsitamea.gr
AMEA news

Ιστορική ημέρα για το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα η 7 Ιουνίου – 2013!

Ιστορική ημέρα για το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα η 7 Ιουνίου - 2013!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ιστορική ημέρα για το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα η 7 Ιουνίου - 2013!

Η σημερινή Παρασκευή 7 Ιουνίου είναι μία ημέρα που θα μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος. Σήμερα ολοκληρώθηκε, μετά από πολυετείς προσπάθειες του προέδρου της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA – Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA – International Disability Alliance) Ιωάννη Βαρδακαστάνη η μετάβαση της IDA από άτυπο δίκτυο σε Νομικά Αναγνωρισμένη Οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Η διαδικασία επικυρώθηκε στη σημερινή ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης στη Γενεύη. Η νέα θεσμική θέση της IDA θα ενισχύσει περαιτέρω την οργάνωση και τα μέλη της και αναμένεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη και επαρκέστερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Οι δώδεκα οργανώσεις-μέλη της IDA συμφώνησαν σήμερα για τη νέα μορφή της Οργάνωσης.
Η IDA δημιουργήθηκε το 1999 ως μια συμμαχία των τότε 5 παγκόσμιων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων. Η IDA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα μέλη της ήταν οι βασικοί παράγοντες στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνέδριου για την Αναπηρία του ΟΗΕ. Επίσης, η IDA εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και πλέον σε αυτήν συμμετέχουν και περιφερειακές οργανώσεις, τέσσερις εκ των οποίων είναι πλέον μέλη, μαζί με άλλες 8 διεθνείς οργανώσεις.

Εδώ και δύο χρόνια τα μέλη της IDA αποφάσισαν να κινήσουν τη διαδικασία υπό τον συντονισμό του κ. Βαρδακαστάνη προς μια Νομικά Αναγνωρισμένη Οργάνωση με τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα ήταν υπεύθυνη για αυτή την κορυφαία διαδικασία.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της οργάνωσης, εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και θα οδηγήσει αναμφίβολα στην περαιτέρω ενίσχυση των οργανώσεων μελών της. Η IDA έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σε αυτά τα τελευταία τρία χρόνια από την άποψη της προώθησης των θέσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχει επίσης αναπτύξει πολύ την ικανότητά της να παρέχει τεχνική βοήθεια στις εθνικές οργανώσεις, ιδίως του Νότου. Η Νομική ολοκλήρωση είναι μια φυσική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της IDA.

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της IDA θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 13-15 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και την Διάσκεψη των Κρατών Μερών της Σύμβασης. Οι εκλογές για τις διάφορες θέσεις του ΔΣ θα πραγματοποιηθούν σε αυτή τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας IDA θα απαρτίζεται, όπως μέχρι σήμερα, από τους προέδρους ή τους αναπληρωτές προέδρους όλων των οργανώσεων μελών του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika