Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ύπνος: Πως κοιμάται ο …κόσμος;

Ύπνος: Πως κοιμάται ο …κόσμος;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ύπνος: Πως κοιμάται ο …κόσμος;

Ποιοι αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια τους και ποιοι προτιμούν να κοιμούνται γυμνοί; Από μια πρόσφατη διεθνή δημοσκόπηση προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο …

Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε περίπου 1.500 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 55 ετών, από έξι χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Βρετανία, Γερμανία και Ιαπωνία) σχετικές με τις συνήθειες του ύπνου τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ,  οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί κοιμούνται λιγότερο απ’ όλους, με μέσο όρο ύπνου 6 ώρες και 22 λεπτά και 6 ώρες και 31 λεπτά κάθε βράδυ αντίστοιχα.

Tα δύο τρίτα των Ιαπώνων, δηλαδή το 66%, ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, έναντι του 53% των Αμερικανών, 39% των Βρετανών, 36% των Γερμανών, 33% των Καναδών και 29% των Μεξικανών.

 

Παρόλο που ο ύπνος είναι παγκόσμιο γνώρισμα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνήθειες ύπνου ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ενδελεχώς”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Namni Goel, από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Και πρόσθεσε: ”Ευελπιστούμε η δημοσκόπηση να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες έρευνες γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα”.

Διαφορές και στο τελετουργικό

Από τη δημοσκόπηση προέκυψαν και πολλές διαφορές στο τελετουργικό του ύπνου. Το 62% των Μεξικανών, για παράδειγμα, και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (το 47%) προσεύχονται ή διαλογίζονται πριν αποκοιμηθούν.

Οι Βρετανοί από την άλλη συνηθίζουν να πίνουν κάποιο ρόφημα π.χ. το τσάι πριν πάνε για ύπνο, ενώ το ένα τρίτο των Βρετανών κοιμούνται δίχως ρούχα.

Οι Ιάπωνες παραδέχονται ότι αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε 3 εβδομάδες. Πάντως η πιο αγαπημένη συνήθεια πριν τον ύπνο παγκοσμίως είναι η τηλεόραση: Το 80% των ερωτηθέντων από κάθε χώρα είπαν πως παρακολουθούν τηλεόραση προτού πάνε για ύπνο.

 

6 πληροφορίες για τον ύπνο (και τα όνειρα) που μάλλον δεν γνωρίζατε …

1. Τα όνειρα συχνά έχουν μια δόση πραγματικότητας

Σας έχει τύχει ποτέ να βλέπετε στον ύπνο σας ότι πίνετε ένα παγωμένο ποτήρι νερό και όταν ξυπνάτε να ανακαλύπτετε ότι πράγματι διψάτε; Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά μια πραγματική κατάσταση που βιώνουμε όταν κοιμόμαστε εκφράζεται μέσα από κάποιο σχετικό όνειρο.

2. Ο ύπνος μπορεί να σώσει τη σχέση σας

Σύμφωνα με έρευνα ένας καλός ύπνος το βράδυ μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας και να σας κάνει λιγότερο εγωιστές. Συγκεκριμένα οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αν κοιμάστε καλά το βράδυ είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζετε το σύντροφό σας ως δεδομένο στη ζωή σας. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, προτού καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, μελέτησαν 60 ζευγάρια ηλικίας από 18 έως 56 ετών.

3. Όταν κοιμόμαστε συχνά παραλύουμε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου πολλές φορές μπορεί να  παραλύσουμε. Πρόκειται για έναν μηχανισμό «προσωρινής» παράλυσης που μπορεί να μας προστατεύσει από τυχόν ακούσιες κινήσεις.

4. Μπορούμε να θυμηθούμε τα όνειρα μας

Μπορούμε να θυμηθούμε ωστόσο τα όνειρά μας αν τύχει να ξυπνήσουμε στη φάση REM του ύπνου. Επίσης πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τεχνικές που μας βοηθούν να μάθουμε να θυμόμαστε τα όνειρα μας.

5. Μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρα μας

Πράγματι μπορεί κανείς να ελέγξει τα όνειρα του και να καθορίσει το περιεχόμενο τους ή ακόμη και την έκβαση ονείρων του, αν το προσπαθήσει.  Τα όνειρα αυτά είναι τα λεγόμενα ”Lucid dreams”.

6. Κάποιοι βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 70% των ανθρώπων βλέπει έγχρωμα όνειρα, ενώ το 30% βλέπει ασπρόμαυρα. Οι ερευνητές όμως δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό και προσπαθούν να μάθουν για ποιους λόγους κάποιοι ονειρεύονται ασπρόμαυρά.

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λατρεμένη ανιψούλα, πήγε τον vεκρό θείο της σε τράπεζα με το καροτσάκι για να υπογράψει δάνειο 3.000 ευρώ – BINTEO

Efi Nika

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika