Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Άδωνις: “είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα” Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ!!!

Άδωνις: “είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα” Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Άδωνις: “είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα” Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε σήμερα στην τρόικα ο Υπουργός Υγείας και έγινε αποδεκτό από τους δανειστές μας, επιχειρείται η διάσωση του ΕΟΠΥΥ.

Με τέσσερα μέτρα εκ των οποίων τα τρία θα εφαρμοστούν άμεσα, επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, να δώσει οικονομική ανάσα στον μεγαλύτερο οργανισμό Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνησε ο ίδιος μετά τη συνάντηση του με την τρόικα, εφαρμόζεται άμεσα το clow back, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπανών, από ιδιωτικές κλινικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Το ύψος της επιστροφής των χρημάτων θα ξεπεράσει το 30% ενώ για να ισορροπήσει η αγορά, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις.

“Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ιδιωτικά κριτήρια σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει και στην ώρα του.” Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Με το μέτρο αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προσπαθεί να εξοικονομήσει κοντά στα 500.000.000 ευρώ όσο ήταν και η τρύπα που είχε δημιουργηθεί από εξετάσεις και νοσηλείες.

Δεύτερη βασική δράση για την εξοικονόμηση πόρων είναι η μείωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας. Έτσι δημιουργείται αυστηρότερο ποινολόγιο για όσους παραβατούν, παίρνουν φακελάκια, υπερτιμολογούν ή υπερσυνταγογραφούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός που θα παίρνει φακελάκι, εκτός των άλλων, θα πληρώνει και 50 φορές την αξία του.

Το τρίτο μέτρο είναι η υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί. Στο ίδιο πλαίσιο θα υιοθετηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπου για κάθε πάθηση θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση.

Η τέταρτη δράση που θα υιοθετηθεί όμως από τον Σεπτέμβριο, αφορά στην δυναμική τιμολόγηση γενόσημων φαρμάκων. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ορίζει κλιμακωτά και μειούμενες τις τιμές των νέων φαρμάκων που βγαίνουν στην αγορά. Το συγκεκριμένο μέτρο όμως θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε μια παράταση από την τρόικα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στη χώρα μας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika